Kiskőrös látnivalói

János Vitéz Látogatóközpont

Cím Kiskőrös Martini u. 6. 46.619825 N, 19.287548 E
A János Vitéz Látogatóközpontnak otthont adó, 1845-ben épült késő klasszicista kúria – volt evangélikus lelkészlak – az Alföld épített örökségének emblematikus épülete, a projekt keretében teljesen megújult és új funkciót kapott. A látogatóközpont kiállítási installációit egy labirintus keretébe foglalva helyeztük el, a Petőfi mű megismerése tehát ennek az útvonalnak a bejárásával történik. Ez János vitéz kalandjainak szimbolikus színtere, ahol a vers egyes énekeinek megfelelő állomásokon haladunk keresztül többedmagunkkal. A kanyargós elrendezés a költemény hatékony átadását eredményezi, és egyúttal szórakoztató tanulást nyújt az általános iskolások számára.

A megfelelő atmoszféra megteremtése érdekében a labirintusban elsötétített részek, illetve irányított színes fény- és hanghatások segítségével változik a játék dinamikája, mely hat a látogatók hangulatára a történet alakulásának megfelelően. A képek és hangok együttesen újszerű, innovatív megjelenítést kölcsönöznek a szövegnek, a jelenkor gyermekei számára is élvezhető formában jelenítik meg a tananyagot. A modern technika segítségével a látogatás komplex auditív és vizuális élménnyé válik az érdeklődésre számot tartó közönség számára. így aztán nemcsak a gyerekeknek, hanem a felnőtt korosztály számára is tartalmas élmény lehet, hiszen előcsalja belőlük a szunnyadó gyermeki ént. Az eddigi tapasztalatok legalábbis ezt mutatják.

Az interaktív kiállítás elején kapott táblagépen keresztül a vers időrendiségét és cselekményét kivetve versrészletek, érdekességek, értelmező információk ismerhetők meg az irodalmi műhöz kapcsolódóan. A kiállítás aktív részvételt kíván vendégeitől, a különböző „próbatételek” kapcsán maga is részesévé válik a cselekménynek, így egyrészt tudásanyagot sajátít el, másrészt széles spektrumú befogadójává válik a műalkotásnak. A fontosabb versbeli eseményeket bemutató állomásokon multimédiás eszközök, szimulátorok és installációk segítségével válik a látogató is „szereplőjévé” a fiktív történetnek.
János Vitéz Látogatóközpont, Kiskőrös János Vitéz Látogatóközpont, Kiskőrös János Vitéz Látogatóközpont, Kiskőrös János Vitéz Látogatóközpont, Kiskőrös