Kétvölgy látnivalói

Műemlékház

Cím Kétvölgy Fő utca 36. 46.888159 N, 16.214770 E
Kapcsolat Telefon: 30/474-5628
Kétvölgy település Vas megyében az Őrségi Nemzeti Park területén fekvő kis falu. 2002 évig zsákfalu volt, majd a szlovén határ 2002 évi megnyitása óta a település látogatottsága egyre nő. Beépítettsége a környező falvakéhoz hasonlóan egyedi, szórvány jellegű.

Kétvölgy Fő u.36. szám alatti boronaház 8188 törzsszámon MJ védettségi fokozattal. az országos úti könyvekben, turisztikai kiadványokban a településen belül - mint népi műemlék- látványosságként feltüntetett műemlékvédelmi oltalom alatt lévő épület. Az eredeti helyén helyreállított, zsúpfedeles, döngölt agyagpadlós, boronafalu, füstös konyhás ház valaha kerített háznak épült, de mára csak a szoba és konyha egység maradt fenn.

A településen lévő nagyméretű, erdős területekből adódóan korábban az építkezés anyaga a fa volt. A boronafalu háznál a falakat tölgy vagy gesztenye koszorúba rakták, s négy tölgyfatuskóval támasztották alá. A falakat fenyőboronákból keresztvájasan állították össze. A falakat sárral bekenték, majd bemeszelték. A tetőt rozsszalmával - zsúppal fedték. Az épület jellegzetessége az ún. füstös konyha, melyben nagy méretű sárkemence található. Tűzpadkája fölött pedig az itteni szlovén falvakra jellemző boltozott szikrafogó van. Az ablakok kicsik, kevés fényt eresztenek be, inkább szellőztető szerepük volt. A konyhában gomolygó füst elvezetésében a mennyezeten kialakított nyílásról induló deszkakémény segített.

Az épületből az 1970.-es években halt ki az utolsó lakó, majd ezt követően több tulajdonosváltásra került sor. Az előző tulajdonos 1994-ben kezdte el az épület helyreállítását. Akkor a külső boronafalak megerősítésre kerültek, a tetőgerendák eredeti állapot szerint lettek restaurálva, majd a házra új zsupptető került. A munkálatokat a Műemlékvédelmi Felügyelőség ellenőrzésével és engedélyével a Vasi Múzeumfalu szakemberei végezték.

A boronaházban egy szoba és egy füstös konyha helyiség található.A szoba régi bútorokkal, ülő és fekvő alkalmatossággal, használati tárgyakkal van berendezve. A sarokpad, a régi sublót, a szalmabetétes ágy, az ágy alatt lévő csizmák- szőttesek mind- mind azt a látszatot keltik, mintha a lakók nem lennének otthon.

A füstös konyhában az eredeti kemence újjáépítésre került. A sarokban elhelyezkedő fa kémény- mely egyedüli a megyében- még a mai napig is stabilan áll. A konyha berendezése itt is korhű, és a régi használati eszközök is kiállításra kerülnek. Nem hiányozhat az ablakokból a magyar virág, az igazi falusi muskátli, melyet lábosokban tettek elődeink a ház ablakaiba.

Az épületre 2010 évben új zsupptető került. A tulajdonosok nagy gondot fordítanak a ház külső és belső karbantartására, a ház tavasztól őszig az érdeklődők számára nyitva áll.
Műemlékház, Kétvölgy Műemlékház, Kétvölgy Műemlékház, Kétvölgy