Keszthely látnivalói

Babamúzeum - Csigaparlament

Cím Keszthely Kossuth L. u. 11. 46.767607 N, 17.241913 E
BABAMÚZEUM
A Történelmi Magyarország 720 népviseletével, három szinten 300m2.
A Balaton fővárosában Keszthelyen 1999 pünkösdjén nyílott meg a világ legnagyobb népviseletes babamúzeuma, mely a magyar népi kultúra legszélesebb választékú népi viselettörténetet miniatürizált ruhák sora, nemzetiségi és ipari, kis ipari öltözékekkel, a harmadik szinten lévő tárlókban népi agrár és kultikus építészet makettjei lelhetők fel.
A kiállítás tematikájának sarkalatos része a tájegységenként– és népcsoportonként való rendszerezése ünnepi hétköznapi korosztályonkénti, alkalom szerinti népi remekek felsorolása.
A múzeum létrehozása leginkább az ösztökélt minket, hogy a magyar embert becsalogatva megismertessük saját népének – a világon egyedülállóan szép - népművészetével, míg a külföldi esetében hiteles tájékoztatást igyekszünk adni arról az országról, ahová érkezett.
„ Ruha teszi az embert” egy-egy viseletben járó község öltözködése finoman kidolgozott jelzésekkel, eltérésekkel kifejezésre juttatta a nem, életkor, családi állapot, rang szerinti különbségeket.

CSIGAPARLAMENT
7,5 méter hosszú óriásmakett.
Készítette: Miskei Ilona néni, aki 1920-ban született, és 1975-tól 14 éven át 4.5 millió pannon-tengeri csiga felhasználásával felépítette a világon egyedülálló makettjét.
Az ország különböző bányáiból származó 28 millió éves őstengeri maradványokat a parlament díszítéseit utánozva válogatta. 1999-ben külföldi vevőket elutasítva, a keszthelyi Viselettörténeti Múzeum gondjaira bízta.
Magyarország nemzeti azonosságtudatának és büszkeségének egyik szimbóluma. A neogótikus épületet a Millennium évében - 1896 - avatják fel. Tervezője: Steindl Imre.
A külső homlokzaton a magyar uralkodók, az erdélyi fejedelmek és híres hadvezérek szobrait helyezték el (88 db). Az ablakok fölött híres családok címereit találjuk.
Elkészültekor a világ egyik legnagyobb épülete volt. 1000 ember 17 éven át építette 40 millió nagyméretű tégla és 55.000 faragott kő került beépítésre. Az első hazai távfűtés itt készült el (200 m-re van a kazánház).
A légcserét a csillárokba épített szívóberendezések biztosítják. A tervező az átadás előtt néhány héttel meghalt, betegsége alatt hordágyon vitette magát a készülő épületben. Az aranyozáshoz 40 kg 22 karátos aranyat használtak fel. Csúcsán 40 évig 3m átlójú 3q súlyú vörös csillag volt látható.
Belsejében: 10 udvar, 29 lépcsőház 20 km hosszan, 691 terem van.
Az épület hossza: 268 m.
Magassága: 96m.
Alapterülete: 17.500 m2.
Babamúzeum - Csigaparlament, Keszthely Babamúzeum - Csigaparlament, Keszthely Babamúzeum - Csigaparlament, Keszthely Babamúzeum - Csigaparlament, Keszthely