Gyöngyös látnivalói

TV torony-kilátó és körpresszó

Cím Gyöngyös Kékestető 47.873058 N, 20.009107 E
Kapcsolat Telefon: 37/567-007 Web: www.kekesteto.hu
A mai formában ismert Kékestetői tévétorony 1981-ben került átadásra, ami kiváltotta a korábbi antennatornyot. Az elavulttá váló korábbi antennatorony kiváltására, annak közvetlen szomszédságában került felépítésre a 180 méter magas tévétorony és a hozzá tartozó kiszolgáló épület. Az 1014 méteres magasságon megépült torony az 1200 méteres tengerszint feletti magasságig nyúlik.

Hazánk legmagasabb építményei közé tartozó TV torony szerkezetileg három részre tagolható: az alsó 80 méter vasbeton rész, utána következő szintén 80 méter acélszerkezet és végül a 20 méter üvegszövettel merevített műanyag henger. Az építés során nem kevesebb, mint 1300 köbméter vasbetont és félezer tonna acélszerkezetet használtak fel.

A kiszolgáló épület monolit vasbeton homlokzat kialakításakor figyelembe vették a legmostohább időjárási viszonyokat is. A közel 1000 négyzetméternyi kiszolgáló területen helyezték el az adótorony villamosenergia-ellátására szolgáló berendezéseket, a transzformátor állomásokat, a hálózatvédelemmel, az automatikával és fázisjavító berendezésekkel.

A Kékestető kilátó 45 méter magasságban található, míg a fedett körpresszó 42 magasan helyezkedik el. Mindenképp érdemes felkeresni a kilátót, hiszen tiszta időben nagyon szép körpanoráma tárul a látogató elé.

Szerencsés kirándulóknak tiszta égbolt mellett, északi irányban még a Tátra vonulatai is feltárulhatnak. Folyamatos fejlesztéseknek köszönhetően már éjjel-nappal megcsodálhatjuk és nyomonkövethetjük a Kékestető Kilátó minden pillanatát a webkamerákon keresztül.

Különleges mini-palack gyűjtemény: a fedett körpresszóban egyedülálló gyűjtemény talált otthonra. A világ minden tájáról. Közel 8000 darab minipalack gyűlt össze és csodálható meg. Igazi idő- és világutazásban lehet részünk.

A mini-palackokat rendszerezték ország szerint és így került kiállításra a vitrinekben. A palackok legnagyobb része a TV torony fedett körpresszójában, míg kisebb része a Kányai Uram Fogadójában tekinthető meg.
TV torony-kilátó és körpresszó, Gyöngyös