Karancsság látnivalói

Nepomuki Szent János kápolna

Cím Karancsság Mikszáth út 48.118271 N, 19.660718 E
Kapcsolat Nincs megadva elérhetőség
Van a településen, a mai Mikszáth utcában egy 18. századbeli, minden bizonnyal 1767-68-ból származó kápolna is, amely a hagyomány szerint Zách Felícián a község határában állott egykori várának a köveiből épült. A Nepomuki Szent Jánosról elnevezett kápolnát a névadó szobra díszíti.

1767-ben épült Szily János plébános idejében a Bosnyáki Vár /kastély/ törmelékeiből azzal a céllal, hogy itt szolgáltassák ki a keresztség szentségét, itt őrizzék a betegek szent útravalóját és hétköznapokon itt mutassák be a szentmisét.

A kápolna egyhajós torony nélküli építmény. Az oromzat fülkéjében a névadó - Nepomuki Szent János - szobra áll. A barokk főbejárat fölött a homlokzaton a szentről megemlékező latin nyelvű felirat ún. kronogramma olvasható. Külön érdekessége, hogy ha a kiemelt betűket római számnak tekintve összeadjuk, megkapjuk a kápolna építésének évét: 1767-et.
Latin felirat:
SACERDOTIS PVRPVRATI
JOANNIS NEPOMVCENI
HONORIS PATRONI HONORI
ETEVERCETAE VENERATIONI
PERENATVRA
PIIS EXPENSIS SVRREXIT

Magyarul:
Jámbor adományból azért épült ez a kápolna,
Hogy maradandó emléket állítson a vértanú pap,
Magasztalt védőszent, Nepomuki Szent János
Dicsőségének és a jótevő iránta érzett tiszteletének.

Bent két kőoltár található. A kissé keskenyebb szentélye szegmentívvel záródik. A főoltár körforgású tobernákolum. 1963-64-ben felújították, majd 1990-91-ben újra renoválták. Az Országos Műemlék Felügyelőség a kápolnát régisége miatt műemlék jellegű épületnek nyilvánította.
Nepomuki Szent János kápolna, Karancsság