Karancsberény látnivalói

Katolikus templom

Cím Karancsberény Petőfi u. 48.185002 N, 19.747624 E
Kapcsolat Nincs megadva elérhetőség
A nógrádi várhoz tartozó község két várjobbágya, Jób és Kuncsed 1266-ban nemesi rangot kapott. A falu régi templomát a tőlük leszármazó Berényi család építtette a XVI. században. A régi templomot többször leírták, 1688-1784 között, 1713-ban kazettás, festett famennyezetét, 1755-ben tornyának harangjait említették.

A mai barokk templomot valószínűleg keletelt régi helyén gróf Berényi Gábor építette. 1792-ben Andrássy Antal püspök felszentelte, a végleges befejezés 1794-ben történt.

A templom egyhajós, két boltszakaszos, karzata két pilléren nyugszik. A keleti pilléren helyezték el Berényi Lőrinc XIII. századi sírkövét, míg a nyugati karzatpilléren lévő emléktábla a felszenteléssel kapcsolatos. A templom megközelítően észak-dél tájolású. Előreugró homlokzati tornyát párkányok, pilaszterek, volutás oromfalak díszítik. Az épület homlokzatából kiugró félköríves záróköves kapu valószínűleg egy régebbi - XVI. századi - templom maradványa. A kapu felett a Berényi család címere látható.

A torony alatt nyílik a félkörös, toszkán fejezetű, pilléreken nyugvó főbejárat, míg szentélye keskenyebb, szegmentíves záródású. A hajó kétboltszakaszos, a diadalívet kettős, kosáríves heveder képezi.

A belső berendezés 1790 körül készült copf stílusban.
Katolikus templom, Karancsberény