Kaposmérő látnivalói

Bölényfarm

Cím Kaposmérő külterület 46.366592 N, 17.707294 E
Kapcsolat Web: www.zselici-naturpark.hu
Hazánkban az állatkerteken kívül 3 helyről tudunk, ahol bölények élnek. Ezek egyike a mérei farm, amely közel egy évtizede 4 amerikai bölény tartásával indult. A gazdaság területén mára 15-20 körül ingadozik a bölénycsorda létszáma, és szükségessé vált a legelőterület bővítése is, hogy a távlatilag tervezett 40 körüli létszámot is el tudja tartani. Az állatok bármilyen időjárási szélsőséget is fedél nélkül, a szabadban töltve élnek át.

A gazdaság tulajdonosa Gelencsér László íjkészítő és családja. A bekerített terület a környező unalmas, teljesen sík mezőgazdasági terület szélén meglepően szép. A terület kis magasságkülönbségű hullámzása és kis tavacska duzzasztása változatossá teszi a felszínt. Itt közvetlen közelről figyelhetők meg a félelmetes felnőtt állatok és a szarvasmarha borjúkra erősen hasonlító fiatal példányok.

Különösebb bátorságot a közeli szemle nem igényel, mivel villanypásztor választ el tőlük. Igaz, látva a kifejlett példányok hatalmas bundáját, felmerült a kérdés, hogy azon keresztül mennyire érzik meg a villanypásztor visszatartó hatását.

Egyébként baj esetén felesleges elfutni. Ugyanis a bölények jobban futnak mint egy ló, és a tóba is hiába ugranánk, mert kiválóan úsznak.
Samu, a tonnához közelítő óriási bika, aki az egész csorda ősapjának számít,...
Bölényfarm, Kaposmérő