Kadarkút látnivalói

Alerán-tó

Cím Kadarkút külterület 46.216230 N, 17.623392 E
Kapcsolat Telefon: 20/939-4100 Web: www.aleran-to.hu Email küldése
Somogy megyében a Zselici dombok déli peremén a Kadarkút és Hencse közötti főúttól 500 méterre a Gyöngyös patakot is tápláló alereáni mellékágon kialakított mesterséges horgászvíz.

A vízgyűjtő területen több forrás adja a vízmennyiség nagyobbik felét, - amiből következik, hogy a tó vize tiszta, hordaléktól mentes. Az erdőkkel, gyepes oldalakkal körbezárt patakmeder hossztöltéssel történő lezárásával egy időben a tó fenékkotrása is megtörtént, - mely többnyire akadálymentessé teszi a horgászatot.

A tó vízfelülete 3,5 ha, mely patkó alakban helyezkedik el, rendezett partszakaszokkal, körülötte mintegy 10 hektár parkosított terület.

Vízmélysége 0, 8 métertől 3, 3 méterig egyenletesen mély, - átlagosan 1, 7 méter.

A tó halasítása 2006. évben történt, méretes halakkal telepítve, törekedve arra hogy őshonos halak is foghatók legyenek. Fő halfaja a ponty, -nyurga és tőponty változatban is. Nagyobb méretű amurok mellett a keszegfélék, compók és az aranykárász is megtalálható.

Ragadozó halak közül a süllő és a csuka került telepítésre. Törpeharcsa jelenleg nincs a tóban.

A telepítést követő évben nagyon szép természetes szaporulat mutatkozott a ponty és keszegfélékből.

A tó a hossztöltés kivételével bármely partszakaszról horgászható, körkörös elérhetőséget biztosít egy terepadottságokból kialakított mesterséges sziget, romantikus híddal a parthoz kötve.

Az esetleges vízleeresztés érdekében a mederben többirányú árok került kialakításra, amely jó búvóhelyet biztosít a ragadozóknak, az óvatosabb nagyobb méretű halaknak.
Kirandulastervezo-Kadarkut-Arlean-to-1.webp Kirandulastervezo-Kadarkut-Arlean-to-2.webp Kirandulastervezo-Kadarkut-Arlean-to-3.webp