Istenmezeje látnivalói

Noé Szőlője

Cím Istenmezeje Béke út 48.087078 N, 20.049010 E
Útvonaltervezés
Kapcsolat Nincs megadva elérhetőség
Itt található a Noé szőlője glaukonitos eredetű kopár homokkő. A különleges alakokat idéző formák nemcsak természetvédelmi szempontból érdekesek, hanem a hozzájuk kötődő legendáktól is.

A hagyomány szerint Jézus és Péter apostol az istenmezei szőlősdomb alatt gyalogolva megszomjazott és a gyümölcsszedő asszonyoktól szőlőt kért. Az asszonyok megtagadták a kérésüket, erre Jézus kővé változtatta a gyümölcsös kosaraikat.

A valóságban a főleg csillám, kisebb mértékben kvarcszemcsékből álló homokkő alsóbb szintjein gyakoriak a kavicsos betelepülések, jellegzetesek az alul cipó alakban megkeményedett homokkő részletek. Ezek a mállott hegyoldalakon gömbös formában szőlőfürt képződményt adnak. Feltételezések szerint ezek a homokkő cipók akkor keletkeztek, amikor a tenger mozgása már mind kevesebb klasszikus anyagot szállított, s a tengerfenéken egybefüggő homokpad képződéséhez már nem volt elegendő anyag.

A homokkő cipók anyaga durvábbnak tűnik, mint a közvetlenül alatta és felette lévő homokköveké, melyek göböket nem tartalmaznak. A körülbelül másfél hektáros sziklafalon változatos zuzmó és mohanövényzet él.
Kirandulastervezo-Istenmezeje-Noe-szoloje-2.jpg