Isaszeg látnivalói

Isaszegi Falumúzeum

Cím Isaszeg Madách Imre u. 15. 47.530195 N, 19.401689 E
A belépő látogatót az 1849-es csatában elesett honvéd fejfája fogadja, amelyet körülölel a hazafias szimbólum két zászlaja. A kiállítóteremben találhatók miocén kori kagylók és pleisztocén korból származó mamutfogak, állkapocs- és agyartöredék.

Az őskor, a kelta és a szarmata emlékek közül való a pattintott kőeszköz, csiszolt kőbalta, faragott karperec és vas lándzsahegy. Római pénzérmék, fibulák, Árpád-kori cserepek, Salamon és Könyves Kálmán dénárjai, középkori szerszámok és használati eszközök tekinthetők meg.

A múzeumi gyűjtemény jelentős része hadtörténeti anyag. A Dózsa felkelés emlékét idézik a paraszti szerszámokból átalakított fegyverek. A XVI. századból való a rézberakásos török lándzsahegy, míg a Rákóczi szabadságharc idejéből származnak egyes pénzérmék és harci eszközök. Leggazdagabb az 1849. április 6-án lefolyt isaszegi győztes csata tárgyi emlékeit bemutató rész.

A kiállítótér hátsó frontját foglalja el az isaszegi parasztlakás: az 1700-as évekből származó ágy, kegyszobor, faragott tükör, múlt századbeli biblia, korabeli konyhai eszközök, és kerámiák. A kenderfeldolgozás eszközei guzsaly és rokka -, valamint a szívet-lelket gyönyörködtető helyi hímzések és népviseleti ruhák jellegzetes darabjai szintén megtekinthetők.
Isaszeg_Falumuzeum_1.webp Isaszeg_Falumuzeum_2.webp Isaszeg_Falumuzeum_3.webp