Ipolytarnóc látnivalói

Ipolytarnóci Ősmaradványok

Cím Ipolytarnóc külterület 48.232306 N, 19.651966 E
Magyarország talán legérdekesebb ősmaradvány-lelőhelye ma természetvédelmi terület. A szabadtéri bemutató szakszerű vezetéssel tekinthető meg.
Az 1944-ben védetté nyilvánított és időközben 510 hektárosra bővített világhírű természetvédelmi terület földtani örökségünk gyöngyszeme, egy ősi vulkáni katasztrófa által elpusztított trópusi dzsungel páratlan gazdagságú lelőhelye.

1995-ben az összeurópai természeti örökség részének nyilvánították.
A felszínen található 20-23 millió éves maradványok egy része fölé védőtetőt emeltek.
Ezen a helyen van a lábnyomos homokkő, amely a 20 millió évvel ezelőtti szubtrópusi növény- és állatvilág maradványait őrzi, az élet nyomait egy közeli tűzhányókitörés forró hamuja konzerválta.
A területre érkező látogatókat az Ősfenyő Belépő fogadóépület üdvözli. A tájba simuló épület önmagában is megérdemli a figyelmet, szimbolikája a földtani múltat idézi, közlekedő folyosója a tarnóci gigantikus kövesedett ősfenyő belső üregét imitálja. Kiállító termében a földtani múlt történései szemléletesen kerülnek bemutatásra.
Mozi termében négydimenziós animációs filmen elevenedik fel a tovatűnt világ, az élményt még fokozza, hogy szimulációs körülmények között, mozgó székben lesz részese a néző az időutazásnak, a világon egyedülálló produkció volt indulásakor, érdemes hát betérni.

Az Ősfenyő Belépő mellett kerültek elhelyezésre a bükkábrányi ősfenyők, immáron védőtető alatt, végső konzerválásuk folyamatban van.
A fogadóépület és a környékén kiépített pihenőhelyek képezik a tanösvény hálózat kiinduló- és végpontját, itt kezdődik a különleges időutazás.
A terület túraúthálózata a geológiai tanösvényhez illeszkedő kőzetparki, biológiai, kőszikla és miocén-erdő ösvényekből épül fel. Ez utóbbiak a nyitvatartási időn belül, sétálójeggyel szabadon, túravezetés nélkül látogathatók.
Egy ősi tenger, a Paratethys fenekétől - egy folyóparti, szubtrópusi esőerdő övezetén keresztül - a vulkánok tetejéig ívelő időutazás révén csöppen a látogató a történelem előtti múltba. A példásan akadálymentesített, 800 m hosszú körút utcai cipőben, esős időben is bonyodalom nélkül bejárható.
A tanösvény kiállításai magyar-angol nyelvűek. Legfontosabb ősmaradványai a cápafogak, kövesedett fák, levéllenyomatok és az ősállati lábnyomok. A lábnyomos homokkövet két csarnok és egy védőpince rész mutatja be, a legújabb, folyamatban levő feltárások belső terét ideiglenes, faszerkezetű épület védi.

A nagycsarnok kiállítása világszínvonalú, a terület ősmaradványai mellett az egyéb európai - és magyar lábnyomos lelőhelyek ismertetésére is kitér. Az egykori vegetációt egy ősnövénysarok rekonstrukciója teszi szemléletessé, a lábnyomok alapján rekonstruált állatok pedig háromdimenziós kivetítés segítségével elevenednek meg.
Ipolytarnóci Ősmaradványok, Ipolytarnóc Ipolytarnóci Ősmaradványok, Ipolytarnóc Ipolytarnóci Ősmaradványok, Ipolytarnóc Ipolytarnóci Ősmaradványok, Ipolytarnóc