Ibrány látnivalói

Helytörténeti gyűjtemény

Cím Ibrány Hősök tere 2-4. 48.128034 N, 21.712981 E
Útvonaltervezés
Kapcsolat Web: www.ibrany.hu
A régészeti lelõhelyekben és történelmi eseményekben gazdag település emlékei-nek összegyûjtését Dr. Nagy Ferenc tanár - ma már a megyei levéltár igazgatója - kezd-te el az 1970-es években, majd a gyûjtemény gyarapítását és gondozását az 1990-es évektõl Gosztonyi Tibor könyvtárvezetõ folytatta.

A tekintélyesre duzzadt helytörténeti és néprajzi anyag a 2005. márciusában felavatott mûvelõdési központban kapott méltó helyet, közel félezer négyzetméteren.

A nagyméretû kiállító terem egyik felében a település régészeti és egyéb tárgyi emlékei, írott, rajzolt, fotózott dukumentumai találhatók, szinte teljes képet nyújtva Ibrány történelmérõl az õskortól napjainkig.

A terem másik felében a régi paraszti élet használati tárgyait tekinthetik meg a látogatók; a világítás, a sütés-fõzés, a kenderfeldolgozás, a fonás-szövés eszközeit, régi gyerekjátékokat, valamint külön sarokban egy háromgenerációs cipészmûhelyt.

A fentieken kívül gazdag látnivalót kínál két külön terem, illetve gyûjtemény is. Az egyikben az 1900-as évek elsõ felére jellemzõ hiteles paraszti szoba, konyha és kamra látható, míg a másikban igazi egzotikum: a Dr. Berecz János által adományozott fa szobrocskák a világ minden részéről.

A sokszínû gyûjtemény híven tükrözi a településünk gazdag történelmi múltját. Hívunk és várunk ezért minden érdeklõdõt! Aki figyelmesen megtekinti városunk helytörténeti és néprajzi gyûjteményét, az nemcsak az itt élõk múltját, küzdelmes sorsát fogja megismerni. Ibrány történelmében ugyanis - mint cseppben a tenger - az egész Rétköz, sõt az egész magyar vidék sorsa és történelme tükrözõdik.
Ibrany-Helytorteneti-Gyujtemeny.webp