Hosszúhetény látnivalói

Zengő-kilátó

Cím Hosszúhetény Zengő 46.180014 N, 18.377288 E
Kapcsolat Web: www.szabadpecs.hu
A Zengőre épült kilátó korábban egy geodéziai mérőtorony volt, melynek betonhengerét egy hét szintes vasszerkezet öleli körbe. Alulról leginkább egy toronyház benyomását kelti.

A 22 méter magas, hét szintes építmény tetejére 112 lépcsőfokon lehet feljutni. A Zengő megmászása után ez nem olyan könnyű feladat. Főleg a tériszonyosok lehetnek bajban. A szintek járófelületei és a lépcsők rozsdamentes acélhálóból, a körbefutó palánk perforált corten-acélból készült.

A Zengő csúcsán méretes fák állnak, elég közel a toronyhoz, így az alsóbb szinteken járva kicsit olyan, mintha egy lombkorona-sétányon jutnánk egyre feljebb. Az ötödik szinten már láthatunk valamit a tájból, a hatodikról szépen látszik a Misina csúcsa a Tv-toronnyal, de a teljes körpanoráma a legfelső kilátószintről élvezhető csak igazán.

A keleti és északi kilátás káprázatos a Réka-völggyel és a Dobogó tömbjével (594 méter), tiszta időben biztosan jól mutatnak a Balaton-felvidéki tanúhegyek, hiszen a Jakab-hegy közel 100 méterrel alacsonyabb északi irtásairól is látszódnak a Badacsony környéki csúcsok. Az, hogy 700 méteren, azaz Baranya legmagasabb pontján állunk, a szomszédos Hármas-hegyre (603 méter) lepillantva érzékelhető leginkább.
Zengő-kilátó, Hosszúhetény Zengő-kilátó, Hosszúhetény Zengő-kilátó, Hosszúhetény