Heves látnivalói
Sakkmúzeum
Cím
Heves
Hunyadi u. 2.
47.595880 N, 20.285539 E
Útvonaltervezés
Kapcsolat
Telefon: 20/287-2753
Web: www.hevesihirportal.hu
A Sakktörténeti Gyűjtemény Dobroviczky Ferenc magángyűjtő tevékenysége eredményeként jött létre. Gyűjteményét 1987-ben ajánlotta fel Heves városának. Ekkor nyílt meg a „Sakkmúzeum” kiállítóhely a Heves, Hunyadi u. 2. sz. épületben. A gyűjtemény mintegy 8200 db tárgyból és óriási szakirodalomból, videó- és hangfelvételekből áll. A tárlat legidősebb darabja egy 1750-ből való, sevillai komplett készlet.

A vitrinekben a legkülönbözőbb anyagokból, például amerikai ónixból, tanzániai ébenfából, indiai szantálfából, achátból, kerámiából faragott sakkfigurák láthatóak. Egyes készletek egészen messziről, Marokkóból vagy a Bali-szigetekről kerültek Hevesre, mások különleges kialakításuk miatt figyelemre méltók, ilyen például a vak versenyzőket szolgáló tábla.

A készletek mellett érdekes tárgyi emlékek az olimpiai-, világ-, és Európa-bajnoki arany, ezüst és bronzérmek, különlegességnek számítanak a Kubából személyesen a sportminiszter által elhozott, kubai nemzeti zászlóval ellátott emlékérmék. A főként a 60-as 70-es évekből származó serlegek és szobrocskák mellett a sport szakkönyvei is megtekinthetőek itt különféle plakátok és oklevelek kíséretében. Sőt, a kollekciót körülbelül 250 emlékzászló is gazdagítja, illetve a férfi világbajnokok 1900-tól napjainkig tartó tablói is fellapozhatóak.

A gyűjtemény fontos részét képezi Csom István és Adorján András nagymesterek anyaga. Többek között sakk-készletük, karórájuk, öngyújtóik és munkakönyvük is a tárlat részét képezi. A kiállítótérben videó- és hangfelvételeken híres játszmák és nagymesterek játszmaelemzései hallgathatók meg. Az intézmény igazgatója által készített évkönyvek pedig az elmúlt húsz év sakktörténelmét mutatják be.

A gyűjtemény világviszonylatban is ritkaságnak számít. Sakkmúzeumból mindössze három van a világon: Moszkvában, Rio de Janeiro-ban és Hevesen. 2016-ban a Magyar Posta a „Magyar múzeumok kincsei” bélyegsorozat keretében a Hevesi Sakkmúzeum értékes darabjait bemutató bélyeget bocsátott ki. A gyűjtemény fontos része a város-imázsnak. Nemcsak mint tárgy-együttes jelentős, de kiváló lehetőséget kínál a sakk – mint szellemi sport – helyi és országos népszerűsítésében.