Hegyhátsál látnivalói

Napfogyatkozás szobor

Cím Hegyhátsál Fő u. 46.955930 N, 16.644697 E
Útvonaltervezés
térkép
Kapcsolat Nincs megadva elérhetőség
Rendkívüli alkotás. Szemlélődésre, kutatásra, gondolkodásra késztet. A felfedezés örömét nyújtja az anyag különös formáiban, kombinációiban, a művészet eszközeivel megjelenített természeti törvények szépsége.

A műalkotás címe: REMEMBER TO SOLAR ECLIPSE - Emlékezz a teljes napfogyatkozásra!

Alapja egy 2.5x2.5 méteres négyzetes díszburkolat, amelyen a négy fő égtáj irányhelyes feliratai láthatók. A burkolat közepén egy fekete gránit és fehér márvány keverékéből kialakított koncentrikus talapzat a Földet jelképezi. Ezt egy fekete márványzúzalékkal kialakított 20 cm széles sáv metszi. A sáv a teljes napfogyatkozás európai szakaszát szimbolizálja. Rajta öt jelentősebb helynév betűjelei: GB (Great Britain), St (Stuttgart), Mü (München), Hs (Hegyhátsál), Bu (Bukarest).

A márványsáv iránya pontosan megfelel a napfogyatkozás teljesárnyék sávja irányának. Középen magasodik a műalkotás acél zártszelvényekből készített 2 méter magas része. Távcsövet formáz egy háromlábú tartólábakra épített parallaktikus tengelykeresztet mintázó alakzat.

A műalkotás a ház hátsó kertjében megbúvó Scutum Csillagvizsgálóra, az itt folyó csendes munkára hívja fel a figyelmet. Erre a távcsőállvány tubusára helyezte el a művésznő a napfogyatkozás kompozícióját, amely már a kifejezetten ritka égi tüneményt fogalmazza meg művészi, elvont, gondolkodásra késztető, érzelmeket, emlékeket idéző módon.

A felső kompozíció alapja, a fekete gránitlap a világűrt ábrázolja. A szürkés-fehér márványból készült relatíve nagy holdsarló, a Holdnak a napfogyatkozásban játszott főszerepét szimbolizálja. A fehér márvány napkorong darabok a különös jelenség miatt szakadozott, felosztott állapotban lévő Napot jelzik.
Hegyhatsal_Napfogyatkozas_szobor.webp