Hatvan látnivalói

Vadászati Múzeum (Grassalkovich-kastély)

Cím Hatvan Kossuth Lajos tér 24. 47.667913 N, 19.683317 E
A Magyar Természettudományi Múzeum tagintézményeként megvalósuló Széchenyi Zsigmond Vadászati Múzeum Kárpát-medence és Közép-Európa egyetlen olyan múzeuma, amely a XXI. századi fenntartható vadászathoz kapcsolódó etikus vadászati elveket, modern, környezettudatos ismereteket tartalmaz, és ezeket a legmodernebb interaktív eszközökkel teszi közzé. A múzeum nem titkolt célja a környezeti nevelés, a látogatók szemléletének formálása, környezettudatos viselkedésre való nevelése.

A Grassalkovich-kastély épületében 3 szinten (pince, földszint, emelet) természettudományos, vadászati, halászati, horgászati és kultúrtörténeti témájú, interaktív, multimédiás állandó kiállítások látogathatók. A kiállítások a mai modern kiállításrendezési elveknek megfelelően többrétegűek, különböző célcsoportok érdeklődésének megfelelő tartalommal és kiállítási eszközökkel mutatják be a téma sokszínűségét. A kiállítások bemutatják a magyar vadászat, vadászmesterség és vadgazdálkodás hagyományait, eredményeit, a vadgazdálkodás természeti hátterét, a Kárpát-medence legfontosabb élőhelyeit és vadfajait; a vadgazdálkodás társadalmi beágyazottságát, kulturális szerepét; a halászat és a horgászat hagyományait és jelenét.Az épületben természetesen helyet kap a Grassalkovich-kastély történetét ismertető kiállítás is.

A vadászat mindig is része volt az emberiség történetének, az emberi kultúrának. Célja egykor az élelemszerzés, a szórakozás és a kereskedelem volt. A 21. században a vadászat már a vadgazdálkodás és a környezetvédelem fontos területévé vált. Az európai vadászati törvények többsége a vad védelmét, a vadállományok kezelését, a vad jólétéről való gondoskodás feladatait a vadászok kötelezettségének jelöli ki. A múzeum valamennyi kiállítása a vad megismerését, értékének bemutatását, tiszteletét szolgálja.

A vad a mai ember számára természeti, eszmei, kulturális és tudományos értéket is egyaránt jelent. Mindennapi táplálékunk és ruházatunk már nem függ a vadászattól, de a vad mint megújuló természeti erőforrás, számos szolgáltatást nyújt a 21. század emberének is. A vadfajokkal és a vadvilággal foglalkozó tudományos kutatásokból értjük meg a körülöttünk létező élővilág szabályozott működését, tanuljuk meg a természet nyersanyagainak, szolgáltatásainak fenntartható használatát. A fenntartható módon folytatott vadászat és vadászturizmus hozzá tud járulni a biológiai sokféleség megőrzéséhez, a vidéki életmód és a helyi gazdaság fenntartásához. A vadászat tehát olyan sajátos „gazdálkodási" tevékenység, amely a biológiai sokféleség bölcs hasznosításán keresztül valósul meg.

Állandó kiállítások:
- A vadászmesterség története
- A Kárpát-medence élőhelyei és vadfajai
- A halászmesterség és horgászat fejlődése
- A hatvani Grassalkovich-kastély
- Barokk vadászkonyha
- Széchenyi Zsigmond emlékszoba
- A vadászat kultúrtörténete
- A modern vadászmesterség: trófeaközpontú vadászat
- Vadászírók - Élmények
Kirandulastervezo-Hatvan-Vadaszati-Muzeum-01.webp Kirandulastervezo-Hatvan-Vadaszati-Muzeum-02.webp Kirandulastervezo-Hatvan-Vadaszati-Muzeum-03.webp Kirandulastervezo-Hatvan-Vadaszati-Muzeum-4.webp