Háromhuta látnivalói

Újhuta Kastélyszálló

Cím Háromhuta Újhuta, Kossuth út 2. 48.382032 N, 21.450215 E
Az Újhuta kapujában álló kastélyt a vadászati lehetőségek kihasználása érdekében Bretzeinheim Ferdinánd herceg építtette az 1840-es években. A Bretzeinheim család után a kastély a Waldbott család tulajdonába került, majd az 1860-as években báró Waldbott Frigyes bővíttette ki, és építtette át historikus stílusban.

Az épületet a II. világháború után államosították, majd az 1950-es években üdülővé alakították át. A szálló kezdetben csak a nyári időszakban, később pedig már egész évben fogadta az üdülni érkező diákokat, számos helyi asszonynak munkát adva ezzel. Az épület ezen időszak alatt, a felújítások és átépítések során vesztette el eredeti arculatát, díszes homlokzatát és tetődíszeit.

Az üdülőt a rendszerváltás után bezárták, a kastély pedig magántulajdonba került és 2016-ig állt magára hagyva, pusztulásra ítélve. Teljes körű helyreállítását a FÉMALK Zrt. vállalta magára, s a közel két évig tartó munka után az épület 2018-ban Újhuta Kastélyszálló néven nyitotta meg ismét kapuit a nagyközönség előtt.

A felújítás során az épület homlokzata, tetőszerkezete, kápolnája és néhány egyéb részlete az eredeti állapot mintájára került helyreállításra, így a kastély ismét eredeti pompájában tárul az Újhutára érkező vendégek elé. A kastélyszállóban étterem is üzemel, amelyet a nem szállóvendégek is felkereshetnek.
Újhuta Kastélyszálló, Háromhuta Újhuta Kastélyszálló, Háromhuta Újhuta Kastélyszálló, Háromhuta