Hajdúböszörmény látnivalói

Zeleméri templomrom

Cím Hajdúböszörmény Zelemér 47.626309 N, 21.577806 E
Kapcsolat Web: www.dehir.hu
A kunhalmon található építmény kedvelt turisztikai látványosság. Zelemér középkori templomának romja és az alatta lévő domb mint helyi jelentőségű természeti érték 1981 óta védett. Ismeretlen ismerős rovatunkban most madártávlatból is megcsodálhatják a különleges építményt és környékét.

A zeleméri egy nem szokványos méretű középkori templom volt. Gótikus stílusban épült, és minden valószínűség szerint nagyon szép díszítményei voltak. Gótikus ablakok törhették át a templomfalát, illetve belül is – a kor építészetére jellemző módon – gótikus faragott boltozat ékesítette az építményt.

Zelemér középkori templomának romja és az alatta lévő kunhalom, mint helyi jelentőségű természeti érték 1981 óta védett. A kunhalom tövében egy 3 méter magas Szent István szobor őrzi a romokat.

Pozitív energiával feltöltött kunhalom, amely őseink erőit őrzi és adja tovább – ezt tartják az emberek az elpusztult településről. A legenda szerint egy egykori gazdag családból származó lány, szép Maricza halálának évfordulóján többször megjelent egy-két fehér árny a zeleméri templomtorony aljában, és nyugtalanul keresett valamit. Talán ezek a különös történetek is hozzájárulnak ahhoz, hogy a rom ma közkedvelt turisztikai célponttá vált, amit már nem csak Hajdú-Bihar megyéből keresnek fel szívesen a látogatók.
Zeleméri templomrom, Hajdúböszörmény