Hajdúböszörmény látnivalói

Népi Hajdúház

Cím Hajdúböszörmény Hunyadi krt. 2/a 47.680813 N, 21.499993 E
A Hajdúböszörmény, Hunyadi krt. 2/a szám alatti ingatlanon található épületegyüttes 1958-tól országos védelem alatt álló népi műemlék.

A műemlék lakóház az egykori tulajdonosok leszármazottai szerint az 1820-as években épült. A néhány éve lakatlanul álló ház karbantartása viszont elmaradt, megindult lassú tönkremenetele, mely szinte visszafordíthatatlan értékvesztést eredményezett az épületekben.

Egy lelkes kis csapat, a Keleti Ökorégió Közhasznú Egyesület tagjai felismerve az épületek építészeti és településtörténeti értékeit, a népi műemlék épület megmentését és hosszú távú hasznosítását tűzték ki célul.

A műemlék épület jellegzetes böszörményi típusú hajdúház. Hatalmas méretével, vaskos falaival, különleges kialakítású tornácával kiemelkedik a népi lakóházak közül. Egykori tulajdonosai feltehetően a módosabb paraszti rétegbe tartozhattak, akik már az 1800-as évek elején megengedhették ekkora méretű vályogból készült lakóház építését. A tornác oszlopainak megformálása mára a kisnemesi kúriák építési színvonalát idézi.
Népi Hajdúház, Hajdúböszörmény Népi Hajdúház, Hajdúböszörmény Népi Hajdúház, Hajdúböszörmény