Gyönk látnivalói

Kiss József magángyűjteménye

Cím Gyönk Dózsa György tér 548. 46.555620 N, 18.478102 E
Útvonaltervezés
Kapcsolat Web: www.kincsestolnamegye.hu
Kiss József tanár 1998 óta vásárolja és gyűjti folyamatosan a Tolna megyei németség tárgyi értékeit. Egy tornácos, esztergált faoszlopos német parasztházban helyezte el a német nemzetiségi néprajzi magánygyűjteményét.

Az 1929-ben épült ház eredetiségét megőrizte, újjáépíttette és felújította. A gyűjtemény néprajzi értéke tekintélyes, jól kezelt házi múzeum. Nagy részét a népi bútoranyag és a textíliák képezik, de a módosabb középparasztság életmódjának egyéb kellékei is megtalálhatók itt. A Tolna megyei németség népi kultúrájának szinte teljes képét mutatja be gazdag fényképanyaggal, sorsleírásokkal és falutörténetekkel. A gyűjtemény egy kis hányadát képezik az 1945 után betelepített bukovinai székelyek tárgyi emlékei. Kiss József a kiállítás anyagát szívesen bocsájtja digitális megörökítésre a gyönki gimnázium tanítási céljaira a népismeret tárgy oktatásához.
Kirandulastervezo-Gyonk-Kiss-Jozsef-magangyujtemenye-1.jpg Kirandulastervezo-Gyonk-Kiss-Jozsef-magangyujtemenye-2.jpg Kirandulastervezo-Gyonk-Kiss-Jozsef-magangyujtemenye-3.jpg