Gyöngyöstarján látnivalói

Falumúzeum

Cím Gyöngyöstarján Dobó István u. 32. 47.811637 N, 19.862614 E
Kapcsolat Web: www.facebook.com
2008 októberében a helyi önkormányzattól a Világos Szándékkal Gyöngyöstarjánért Egyesület igényelte és meg is kapta egy használaton kívül álló régi tanítólakás első hat helységének használati jogát. Ebben az időszakban az épület különlegességét az adta, hogy a létesítmény középső lakásrészében még egy idős tanító néni lakott. 2008 decemberében a Luca-napi rendezvény keretében ünnepélyes keretek között megnyitották a múzeum ajtaját a látogatók előtt. Erre az alkalomra három helységet sikerült rendbe tenni és berendezni az épületben a gyöngyöstarjániak összefogásával és közös akaratával. Ezek a következők:
- Előszoba
- Konyha
- Tiszta Szoba

2009-ben a "Gyöngyöstarjáni Pünkösdölő" rendezvényre újabb két kiállító helyet sikerült megnyitniuk, ahol bemutatásra került:
- Lukács Gyula műbútorasztalos hagyatéka
- Idősebb Nagy Károly ásványgyűjteménye

A rendezvény kezdetére két fiatal, vállalkozó szellemű gyöngyöstarjáni lakos- Pesti Levente és Porkoláb Antal tulipános kemencét épített a Falumúzeum udvarára. Ezen kívül felújításra került az épület homlokzata, mosdó helyisége és kisebb tereprendező munkálatok is elvégzésre kerültek. Jelenleg az épület már

teljes egészében a Világos Szándékkal Gyöngyöstarjánért egyesület használatában áll.

2008 óta folyamatosan érkeznek hozzájuk felajánlások- bútorok, berendezési tárgyak, használati eszközök, régi fotók, szentképek, dokumentumok, viseletek, szőttesek, textíliák, melyekből egy-egy rendezvény idejére rendszeresen készítenek átmeneti kiállítást. Felújították az épület középső lakásrészét, ahol egyesületi iroda, egy átmeneti kiállításoknak otthont adó szoba, és a Gyöngyöstarjáni Népdalkör relikviáinak és ruhatárának kulturált helyet biztosító helység került kialakításra.
Az udvaron álló garázsban mezőgazdasági kiállítást rendeztek be.
Falumúzeum, Gyöngyöstarján Falumúzeum, Gyöngyöstarján Falumúzeum, Gyöngyöstarján