Gyöngyös látnivalói

Ferences Rendház és Műemlékkönyvtár

Cím Gyöngyös Barátok tere 2. 47.781887 N, 19.927860 E
Kapcsolat Telefon: 37/311-971 Web: www.gyongyos-matra.hu
Gyöngyösön, a ferences rend legnagyobb magyarországi kolostorában található az ország Pannonhalmán kívül egyetlen, alapítása óta ugyanazon a helyen lévő kolostori könyvtára. A közel 16.000 kötetes könyvtár a középkori magyarországi ferences rend máshol elpusztult könyvtárainak anyagát mentette meg, olvasztotta magába, és így szolgálta évszázadok során a tanítással és gyógyítással is foglalkozó rend igényeit.

A teológiai, filozófiai, történelmi, természet- és orvostudományi könyvekben számos korabeli kézírásos bejegyzés található, melyek növelik a könyvtár művelődéstörténeti értékét. Több értékes nyelvemléket is felfedeztek a könyvtár állományában, mint amilyen a „Gyöngyösi Kódex”, vagy a „Gyöngyösi Szótöredékek”. A könyvek közt jelenleg 5 kódex, 210 ősnyomtatvány és 189 régi magyar könyv található. Egyik legértékesebb darabja az 1462-ből származó Fustus Biblia, mely 1998-ban egy befalazott rejtekhelyről került elő.
A könyvtár előterében megtekinthető a ferences rend életét bemutató állandó kiállítás.
Nemrégiben megújult a kolostor belső udvara a quadrum, ahol egy kút valamint gyógynövénykert kerül kialakításra. Emellett a templom, valamint a sekrestye freskóit, padjait, valamint az igen impozáns sekrestyeszekrényt is restaurálták.

A látogatói útvonal a könyvtáron kívül érinti a Vak Bottyán emlékhelyét, a templomhajót, a sekrestyét, a quadrumot és a templomudvart, így egy átfogó vallás turisztikai élményelemmel bővült a város.
Ferences Rendház és Műemlékkönyvtár, Gyöngyös Ferences Rendház és Műemlékkönyvtár, Gyöngyös Ferences Rendház és Műemlékkönyvtár, Gyöngyös Ferences Rendház és Műemlékkönyvtár, Gyöngyös