Gyömrő látnivalói

Tőzeges tanösvény

Cím Gyömrő Gumi út 47.420605 N, 19.394178 E
Kapcsolat Nincs megadva elérhetőség
Örökös ökoiskolaként felvállaltuk, hogy példát mutatunk a fenntarthatóságra.
Ezért hoztunk létre tanösvényt, melyet a Magyar Környezeti Nevelési Egyesület „Otthon az erdőben” című pályázatának keretein belül valósítottunk meg.

Az iskolánk szomszédságában található Tőzeges-tó kitűnő helyszíne a környezeti nevelésnek. Szívesen tartottunk eddig is itt terepi tanórát. A tanösvény megvalósításával azonban nem csak iskolánk, hanem városunk és tágabb környezetünk is megismerkedhet a tó növény- és állatvilágának egy részével. A fajokat gyömrői gyerekek ábrázolták, a gyönyörű fotókat pedig egy gyömrői fotós, Lintz Gyula készítette. A tanösvény logót egy házi logóversenyünk nyerteseinek, Radvánszki Máté 4. és Szántay Bernát 7. osztályos tanulónknak köszönhetjük.
A táblák információs anyagának egy részét öko klubos diákjainktól kaptuk, de segítségünkre volt Benei Béla erdész, Kiss Nóri biológus és Németh András természetvédelmi szakemberünk is.

A táblákon található QR-kódok használatával (okos telefon alkalmazás) további érdekességeket lehet megtudni. A madárhangok meghallgatásával könnyebben felismerhetők a fajok. A fák leveleit, terméseit pontosabban be lehet azonosítani a feltöltött képek összehasonlításával, de az interaktív feladatok (szókereső, puzzle, keresztrejtvény) is a játékos tanulásban segítenek.

Segítségünkre voltak: Gyömrő Város Önkormányzata, Gyömrői Horgász Egyesület, Gyömrői Fekete István Általános Iskola, Weöres Sándor Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola, és mindazok, akik Jótékonysági bálunkat támogatták, iskolánk szülői munkaközössége, tanulói; szakértőink: Benei Béla erdész, Kiss Nóra biológus, Németh András, a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság természetvédelmi őrkerület vezetője, Kertész László Attila grafikus és Debreczeni Péter fafaragó.

Kellemes kikapcsolódást kíván minden látogatónknak a Gyömrői II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola öko klubos diák csapata és ökoiskolai munkacsoportja nevében
Tőzeges tanösvény, Gyömrő Tőzeges tanösvény, Gyömrő Tőzeges tanösvény, Gyömrő