Gyömrő látnivalói

Teleki kastély

Cím Gyömrő Üllői u. 3. 47.410428 N, 19.394146 E
Kapcsolat Web: www.telekikastely.hu
Bármilyen irányból is, már 20- 25 km távolságból feltűnik az épület jellegzetes foltja, s közeledve felé, átélhetjük az építészeti környezet és az azt körülölelő domboktól hullámzó táj harmonikus egységének élményét.

Ez a ma is álló klasszicista stílusban épült kastély 1840-47-ben készült el. Az új, főúri kastély tervezője minden bizonnyal a versaillesi példát követve alkotta meg az épület és környezete együttes kompozícióiba illesztésének jellegzetes és nagyon szép példáját.

A háborút a Teleki kastély szinte sértetlenül átvészelte. 1945-ben az idelátogató még megcsodálhatta a gyönyörű bútorokkal berendezett, gazdag festményekkel és szobrokkal díszített belső tereket. Aztán a kastély gazdáit elkényszerítették, a berendezést és a mozdítható, építkezésnél felhasználható anyagokat széthordták.

A különleges fákat - közöttük a Tessedik Sámuel által Amerikából küldött ős-akácfát is - is kivágták. Az 50-es évekre már csak a meredező csupasz falak maradtak. A hatvanas években vetődött fel a kastély megmentésének a gondolata. Az épület helyrehozatalát a megye vállalta, azzal a céllal, hogy oda a létesítendő Gyógypedagógia Intézet internátusát helyezi majd el. A helyreállítási munkák 1967-1968-ban folytak, ugyanakkor emelték a kastélykertben az iskola és a pedagógus lakások sivár kockaépületeit is.
Teleki kastély, Gyömrő