Gyomaendrőd látnivalói

Gyoma-Siratói holtág

Cím Gyomaendrőd külterület 46.943128 N, 20.884209 E
Kapcsolat Nincs megadva elérhetőség
A holtág 1872 - 1890 között jött létre a Hármas-Körös jobb parti ármentesített területén a 15. számú Siratói-zugi átmetszéssel. Az átvágás 1050 folyóméter hosszú volt. Közigazgatásilag a Békés megyei Gyomaendrőd város külterületéhez tartozik. A hagyomány szerint az akkor még élő Körös-meder növényekben dús rejtekeiben megbújva siratta a török elleni harcokban elpusztult faluját, Gyomát az idemenekült lakosság.

Nagyrészt beépített, ezért horgászturisztikai jelentősége többnyire a zártkerti telektulajdonosok körére, illetve az esetlegesen üdültetési / horgásztatási céllal kiadott nyaralók biztosította horgászlehetőségekre vonatkozik. Szabad partszakaszok leginkább a gát felőli holtági végeknél találhatóak.

Halállománya a szövetségi (KHESZ) hasznosítási gyakorlatnak megfelelően a ponty különböző korosztályaival (egy-, két-, három nyaras és alkalmanként extra méretű), illetve előnevelt ragadozókkal, valamint keszegfélékkel kerül kialakításra. A vízterületen való horgászatnál érdemes figyelembe venni a meder közepes mértékű feliszapoltságát, ennek megfelelően a vízközti úszós, a lebegtetett, illetve a nádfalak előtti zónát célzó módszerek lehetnek különösen eredményesek.

Vize törpeharcsától jelentős mértékben fertőzött, amit a csali választásnál, etetésnél érdemes figyelembe venni. Vizét a jellemző halfajok mellett jó néhány kapitális ponty, amur és harcsa lakja. Előbbiek szoktató etetéssel, utóbbi leginkább stupekos módszerrel csalható horogra.
Gyoma-Siratói holtág, Gyomaendrőd Gyoma-Siratói holtág, Gyomaendrőd