Gyenesdiás látnivalói

Festetics Imre Élményközpont

Cím Gyenesdiás Dornyai út 4. 46.779698 N, 17.274590 E
Kapcsolat Telefon: 30/268-8916 Web: www.fiek.hu Email küldése
A Bakonyerdő Zrt. fő profiljai,- erdőgazdálkodás,vadgazdálkodás, fafeldolgozás-, mellett már hosszú évek óta kiemelten foglalkozik a környezeti nevelés fontosságával, és nagy szerepet szán közjóléti tevékenységének is. Az Élményközpont létrehozásával , a környezeti nevelés mellett, társaságunk célja volt az is, hogy a látogatók közvetlenül gyűjtsenek élményeket élő környezetükről, megismerjék a hazai erdők csülkös nagyvadfajait, és betekintést nyerjenek az őshonos, magyar háziállatok világába.

TERMÉSZET HÁZA LÁTOGATÓKÖZPONT
A Természet Házában tárlatvezetésre várjuk a Keszthelyi-hegység élővilágát, természeti értékeit megismerni vágyókat. Az interaktív látványelemekkel, fotóillusztrációkkal színesített kiállítás bejárása során, bepillantást nyerhetünk a hegység lakóinak világába. A gyerekeket izgalmas tematikus programok várják növényismereti, állatismereti, élőhelyismereti és geológiai témakörökben.

A Keszthelyi-hegység élővilágát bemutató látogatóközpontban lehetőség nyílik az élő és élettelen természet megismerésére, környezeti nevelési programokon való részvételre. A központ információs pontként is funkcionál a térségbe érkező vendégek számára, segítve ezzel a bakancsos-, kerékpáros és lovas turizmus élénkülését.

Az interaktív látványelemekkel, fotóillusztrációkkal, akusztikus és vizuális effektekkel, élethű diorámákkal színesített kiállítás, korosztálytól függetlenül felejthetetlen élményt nyújt a látogatók számára. A kiállítást bejárva nem csak a hegység földtörténetét, domborzatát, állat- és növényvilágát ismerheti meg, hanem a térség erdő- és legelőgazdálkodásáról, szőlő és gyümölcstermesztéséről is információkkal gazdagodhat a látogató, így bepillantást nyerhet a természet és ember harmonikus viszonyába, mely jól jellemzi a Balaton-melléki tájat. A bemutatótér központi része egy jellemző élőhelyeket bemutató dioráma, amely egy képzeletbeli D-É irányú metszet a Balaton parti nádas zónáján, a Keszthelyi-hegység dolomit tömbjének jellemző sziklagyepein, karsztbokorerdein, molyhos tölgyesein, a Szántói- és Zsidi-medence kaszáló- és láprétjein keresztül az északi bazaltvidékig.

VADFARM
2021. évben a látogatóközpont és az állatpark megújult, valamint kialakításra került a mintegy 4,6 hektáros területen elterülő Vadfarm, ahol a Magyarországon megtalálható nagyvadak kerülnek bemutatásra. Gímszarvasokat, dámvadakat, muflonokat és vaddisznókat figyelhetnek meg a látogatók, továbbá egy hazai fajtákat felvonultató „juh fajta bemutató” kap itt helyet. A fás, erdős területen a korábbinál sokkal természetesebb környezetben figyelhetik meg a látogatók a vadakat, vadlesekről és pihenőpadokról.

ŐSHONOS HÁZIÁLLATOK
Az állatpark őshonos háziállatokat bemutató része 2012 tavaszán nyitotta meg kapuit, ahol manapság már ritkaságszámba menő magyar állatfajokat mutatunk be.
Az állatparkot úgy alakítottuk ki, hogy minden korosztály találjon magának hasznos elfoglaltságot és pihenési lehetőséget. A gyerekeket nagy, füves terület, állatsimogató és játszótér várja. A pihenést padok, kiülők és asztalok teszik lehetővé.
Festetics Imre Élményközpont, Gyenesdiás Festetics Imre Élményközpont, Gyenesdiás Festetics Imre Élményközpont, Gyenesdiás