Paks látnivalói
Orvoskúti kápolna
Cím
Paks
Gyapa, Cecei út
46.677077 N, 18.810837 E
Útvonaltervezés
Kapcsolat
Web: www.bucsujaras.hu
Paks határában, a Németkér felé vezető út mellett is áll egy szép kápolna. Az Orvoskúti kápolnát gyapai földbirtokos családok építtették a múlt század második felében.

Dr. Németh Imre ezt írja az épületről: "Toronynélküli, egyterű épület barokk - klasszicizáló homlokzattal. Lábazata egyszerű, főpárkánya hármas tagozású, széleit lizénák hangsúlyozzák, melyben a lábazattól a párkányig hosszanti tükrök húzódnak. A lizénák a tető fölé nyúló sokszögű, karcsú, bádogkúppal fedett oszlopban végződnek, tetejükön keresztel. Magas, egyenlő oldalú, háromszög - alakú timpanonja négytagú párkánnyal szegélyezett, csúcsán keresztel. Alsó harmadában kerek ablak, hármas tagozású keretezéssel. A bejárati ajtó félköríves záródású, szépen tagolt keretezésű."

A bádogtetős épület mindkét oldalán két félköríves ablak található. A lekerekítet szentély mögötti két faoszlop közti cserépfedett részben kis harang foglal helyet. Kívül a bejárat mellett a jobb és bal oldalon egy német és egy magyar feliratú adománykérő tábla áll perselyréssel, rajta felirat: "Engedelmes kézadományára oh be derült arczczal tekint le a jó Isten". A kápolnához kapcsolódó hagyományos orvoskúti búcsút helyi fogadalmi ünneppel kötötték össze, melyet a körmenettel együtt a 19. században még megtartották.

A szájhagyomány szerint a kápolna mögötti forrásnál egy Meleg Mária nevű lánynak 1885-ben háromszor jelent meg a Szűz Mária. A jelenés évében Till Ferenc kőkeresztet állított a kápolna elé. Egy év múlva kegyhellyé nyilvánították a terület és zarándokok jártak a forráshoz. A kút vízétől több csodás gyógyulást is feljegyeztek. Az utolsó ilyen gyógyulás 1949-ben történt: Németkéren születet egy gyermek 1948-ban, akinek testén foltos elváltozások és kiütések jelentkeztek, ha tejes vagy tojásos étellel érintkezett.

Az orvosok segíteni nem tudtak, így a szülők egy nyolcvan év körüli javasasszonyt kerestek fel. Ő elküldte a szülőket a gyapai gyógyforráshoz, ezzel a feltétellel: "De ha csak hisznek a Szentháromságban". A gyermek testét az orvoskúti forrásvízben mosták a Szentháromság nevében és rá egy hétre épp Szentháromság vasárnapjára a gyermek meggyógyult.

Az utóbbi évtizedben a paksi Kern János kezdte meg a kút tisztítását. A forrásnak csak a medre maradt meg, a kútban azonban még volt víz. A tisztításkor még egy II . világháborús aknát is kiemeltek a sok iszap alól. A tisztítás után a kutat a németkéri plébános újra felszentelte.