Gárdony látnivalói

Chernel István Madárvárta

Cím Gárdony Agárd, Chernel István u. 57. 47.190283 N, 18.584777 E
A Velencei-tó méltán híres madárvilága már régen felkeltette az ornitológusok figyelmét. Nagy madártudósunk, Chernel István a múlt század eleje táján behatóan tanulmányozta az itt élő vízimadarak életmódját.

A Magyar Ornithológusok Szövetsége 1928-ban a Velencei-tó mellett állította fel hazánk első madárvártáját. Ez volt az elődje a híres pedagógus, id. Radetzky Jenő ösztönzésére 1959-ben felépült agárdi kutatóbázisnak, amely 1965-től a Chernel István Madárvárta nevet viseli. Az eltelt évtizedek alatt érdeklődők tízezrei ismerkedhettek itt a tó élővilágával.

2011-ben az épület felújítását követően ismét megnyílt a Madárvárta, hogy a korábbi hagyományoknak megfelelően folytathassuk a biológiai és természetvédelmi ismeretterjesztést. A kutatási projektek mellett legfontosabb feladatunknak a diákokkal való foglalkozást tekintjük, ezért az érdeklődő iskolai csoportoknak nagy számban tartunk természetrajzi foglalkozásokat.

Májustól októberig a nyitvatartási időben turisták tömegei is felkeresik a Madárvártát. Az érdeklődők számára lehetőséget biztosítunk arra, hogy előzetes egyeztetéssel kilátónkból hajnali madármegfigyeléseket is végezhessenek.
Chernel István Madárvárta, Gárdony Chernel István Madárvárta, Gárdony Chernel István Madárvárta, Gárdony