Felsőtárkány látnivalói

Vöröskő-völgyi Erdei Tanösvény

Cím Felsőtárkány külterület 48.020299 N, 20.453966 E
Kapcsolat Telefon: 36/411-581
A Felsőtárkányból a Stimecz házig vezető 5 km hosszú erdei kisvasút végállomásánál alakították ki ezt a sajátos tanösvényt, amelyen 21 színesen illusztrált tábla szemlélteti a hegyvidék növény- és állatvilágát.

Egy-egy tábla általában négy növény és álltafajt mutat be, ezért a bemutatóösvényt tulajdonképpen egy természetben kiépített növény- és állatkalauznak - határozónak - tekinthetjük.

A fafajok, gombák, cserjék, madarak, vadászható nagyvadak stb. ábrázolásain túl egy tábla a Bükk mára túlhaladott földtani ismereteit vázolja föl.

Az idelátogatókat a 90 éve működő hangulatos Felsőtárkányi Állami Erdei Vasút szállítja a helyszínre, mely Felsőtárkány Fűtőház autóbusz-megállótól a Stimecz-házig 5 km pályahosszon közlekedik.

Igazán érdekes látnivaló a Vöröskői-alsó-forrás, ami időszakosan gejzírként műkösik. Ez a látvány annak köszönhető, hogy a korábbi természetes forrástóban buzgárszerűen feltörő víz környezetét az 1970-es években úgy építettek meg, hogy a víz egy szűk nyíláson felfelé törhessen ki.
Felsotarkany_Voros_ko_forras_1.webp Felsotarkany_Voros_ko_forras_2.webp Felsotarkany_Voros_ko_forras_3.webp Felsotarkany_Voros_ko_forras_4.webp