Felpéc látnivalói

Ősborókás

Cím Felpéc külterület 47.534969 N, 17.582113 E
Kapcsolat Web: www.felpecert.hu
A terület (Felpéc 0202/20hrsz) az országosjelentőségű védett természeti területnek minősülő Pannonhalmi Tájvédelmi körzet része. A Pannonhalmi Tájvédelmi Körzet 1992-ben alakult meg a Fertő-Hanság Nemzeti Park Igazgatóság fennhatósága alatt, ami jellegében eltérő, de területileg jól kapcsolódó élőhelyeket foglal magában 7100 hektáron. Az ősborókás Felpéc és Győrszemere között terül el, melyet a helyiek Sísek néven emlegetnek. 1977-ben 5 ha területet helyi védelem alá vontak, majd 1992-ben védetté nyilvánítottak. Ma már 15 ha áll védelem alatt, ebből 7 ha fokozottan védett. A tájvédelmi körzet a Sokorói dombok nyugati oldalán terül el, a Sokorói Bakony-ér és a Felpéci-csatorna között. Megközelíthető a Táncsics utca irányából a Tájház előtt is elhaladva – erdei úton. A régi, temető felőli út magánterületre visz, ez a megközelítés ma már nem megoldható.

A terület fő növénye a közönséges boróka (Juniperus communis) mely mára kiszorulóban van az inváz növények miatt. Invaziv növényei: a fekete fenyő (Pinus nigra) kedvelt növénye az erdészeknek. A zárt társulás miatt elégtelen a fényviszony, és a fenyőtűkből álló avar miatt nincs aljnövényzete. A borókának a kis magoncok is konkurensei, elszívják a tápanyagot, és fokozatosan leárnyékolják, így a boróka kiszárad és fokozatosan kiszorul a területről. Másik terjeszkedő, ami kiszorítja a borókát, a bálványfa (Ailanthus altissima) A harmadik, egyben legveszélyesebb flórahamisító az akác (Robinia pseudoacacia)

A homokban homoki faji bogarak élnek, de ezekről nincs pontos információ, ill. a kullancs is megtalálható az aljnövényzetben. Vadászat folyik a Síseken, ugyanis a területnek nincsen vadmegtartó képessége. Régebben gyurgyalagok fészkeltek a homokfalban, de ma már lakatlan a partfal. A borókás területén nagy számban található zöld gyík (Lacerta viridis) illetve pettyes gőte (Triturus vulgaris).Ezen félénk állatok csak ritkán láthatóak, de türelemmel és kitartással lencsevégre kaphatóak. A borókásban és a közé ékelődött cserjésben énekes madarak költenek,: rengeteg a fácán (Phasianus colchicus). Ragadozó madarak is fészkelnek a területen: egerészölyv (Buteo buteo) Mint Magyarországon általában itt is jelen van a mezei nyúl (Lepus europaeus) a róka (Vulpes vulpes) vaddisznó (Sus scrofa) és az őz (Capreolus capreolus) Helyi specialitás a borz (Meles meles) Indoklás a helyi értéktárba történő felvétel mellett A természetes ökológia, a ritkaságszámba menő természet – a boróka mellett más, itt fellelhető növények alapján érdemesnek tartjuk helyi értékeink közé felvenni. A terület turisztikai szempontból jelentős vonzerővel bír.
Ősborókás, Felpéc