Tápiószentmárton látnivalói

Hajta Természetismereti Túra

Cím Tápiószentmárton Göbölyjárás 47.364257 N, 19.806871 E
Kapcsolat Telefon: 29/640-061
Ez a túraútvonal nem része az országosan jelzett útvonalhálózatnak, hanem inkább egy hosszabb tanösvénynek mondható, melynek állomásait a tablók helyett számozott oszlopok jelölik. Az út mentén látható élőhelyekről a túrához tartozó kísérőfüzetben találhatunk leírásokat.

A túra a Nőszirom tanösvény utolsó táblájától indul, lefelé a rekettyefűz bokrok irányába. A nádason pallók vezetnek át, mivel kora tavasszal a láprét még több helyen vízben áll. Majd a vasúti töltés mellett a kosboroktól tarkálló mocsárréten a vasúti átkelő felé vezet az út. A töltéseken túl a földutat kell követnünk, át a kőhídon a Hajta Bíbicfészek-ágáig, ahol az első állomása kis vízfolyást jelöli.
Az útvonalon továbbhaladva megművelt szántók mellett vezet az utunk egészen a madármegfigyelő toronyig, melyből kitűnő panoráma nyílik a Nagy-nádas madárparadicsomára. (Távcsövet vigyünk magunkkal!)
Az ösvény az egykori víztározó töltésén vezet tovább, egészen a vadászház közelében fehérlő szikesekig, melyeket tavasszal a kamillatenger illatfelhője borít.
Érdemes itt kicsit elidőzni és alaposabban szemügyre venni a szikesek terepasztalát és apró növénykéit is. A szikesek élővilágáról a közeli Sóvirág tanösvény tábláin további hasznos információkat olvashatunk, ha teszünk egy rövid kitérőt Farmos felé. Amennyiben mégis a töltésen folytatjuk utunkat, az útjelző oszlopokat követve a régi nádfeldolgozó telep felé kell vennünk az irányt. A gátőrháznál a hídon, és a vasúti töltésen átkelve a zárt homokpusztagyepek földjére érkezünk, melyek tavaszi virágtakaróján lepkék százai táncolnak a melegben.
Megkereshetjük az illatos kakukkfüvet és zsályákat, az aranysárga héricseket, vagy a bíborvirágú magyar szegfüvet is.
A 311-es műút túloldalán az út fenyőerdőkön és akácosokon keresztül visz vissza egészen a Nőszirom tanösvény parkolójába, a túra végállomására.

A túra hossza: kb. 8 km
Kísérőfüzet kapható: Tápió Közalapítvány, 2760 Nagykáta Dózsa György u.19/g., ill. Vízparti Élet Házában, 2765 Farmos Árpád u.2/A.
Hajta Természetismereti Túra, Tápiószentmárton