Etyek látnivalói

Német Nemzetiségi Tájház

Cím Etyek Magyar u. 5. 47.445852 N, 18.750506 E
Az Etyeki Németek Egyesülete azzal a céllal alakult, hogy a német kultúrát és hagyományokat ápolja, valamint a még fellelhető tárgyi emlékeket összegyűjtse és megőrizze. Fő célja a hagyományok, a német nyelv és a nemzetiségi kultúra ápolása, terjesztése, a népviseletek, régi használati tárgyak megőrzése, az ének-, zene- és tánckultúra továbbadása.

Egyesületi házunk Etyeken, a Magyar u. 5. sz. alatt található, mely nemzetiségi tájházként és civil vagy családi rendezvények, egyéb programok helyszínéül is szolgál az év minden napján.

1994-ben az akkori önkormányzattól kapott épületben létrehoztunk egy tájháztermet, amely azóta már egy bemutató konyhával bővült. Pályázattal – a testvérváros, Remshalden közvetítésével – Németország jelentős összeggel támogatta a tevékenységet, melynek során megújult a Magyar utcai épület.

A korábban összeadott anyagot, ami főleg régi sváb parasztbútorokból állt, az egyesület tagjai otthon, a falubeli ismerősöknél és rokonoknál fellelhető tárgyakkal, ruhákkal egészítették ki. Az Etyekről 1946-ban kitelepített lakosok is sok értékes tárgyat megőriztek, legfőképpen népviseleti ruhákat, melyeket örömmel visszajuttattak a tájházba.

1998-ban pályázati pénzből és sok társadalmi munka segítségével az udvarban elkészült egy fedett szérű, ahol főleg mezőgazdasági eszközöket, valamint egyes mesterségek – például cipész, asztalos – szerszámait sikerült elhelyezni.

2008-ban muzeológus segítségével leltárba vettük a múzeum tárgyait és szakszerűen elrendeztük. Az épületen kisebb felújítások azóta is történtek. Festés, mennyezet burkolása lambériával, tálaló konyha kialakítása. Az udvar egy részét térkővel borítottuk és egy féltető építésével létrehoztunk egy külső rendezvény helyszínt.
Német Nemzetiségi Tájház, Etyek Német Nemzetiségi Tájház, Etyek Német Nemzetiségi Tájház, Etyek