Az Etyeki Kúria Borgazdaság 1996 óta működik Etyeken, az Öreghegyen. Pincészetünk a hagyományok tisztelete mellett kezdettől fogva innovatív szemléletmódjával vált ismertté. Történetünk fontos mérföldköveként a borvidéken elsőként telepítettünk pinot noir szőlőt vörösbor készítéséhez. Főborászunk, Mérész Sándor tíz éve csatlakozott a csapathoz, azóta formálja boraink egyedi stílusát, összehangolja a helyi tapasztalatokat a legújabb kutatási eredményekkel és saját nemzetközi szemléletmódjával. Szakmai munkája elismeréseként Sándor 2013 óta minden évben a „Borászok Borásza” szakmai díj ötven jelöltje között szerepel.
Szőlőterületeink | A kezdeti 2 hektáros termőterület mára elérte az 54 hektárt, a szőlőművelés két borvidéken zajlik, az etyeki sauvignon blanc, chardonnay és pinot noir trió mellett, a soproni területeken a meghatározó szőlőfajta a kékfrankos.
Testvérborászatunk, az Esterházy Pincészet. A 2009-es évben szoros együttműködés kezdődött a magyar-osztrák határ közelében működő burgenlandi Esterházy Pincészettel, melynek keretein belül kölcsönösen támogatjuk egymást szőlészeti-borászati szakmai kérdésekben, az export területén, illetve rendezvényhelyszíneink és saját szervezésű programjaink népszerűsítésében.
Fejlődés és bővülés | 2011 őszén átfogó modernizálási és bővítési munkákat indítottunk el, célunk a szükséges feltételek megteremtése volt ahhoz, hogy a nemzetközi élmezőnybe tartozó borokat készíthessünk és elérjük a gazdaságos üzemméretet. A magyar BORD Építész Stúdióban leltünk partnerre, akik velünk együtt megálmodták azt az őszinte épületet, ahol őszinte borainkat elkészíthetjük. A táj adottságainak tiszteletben tartásával a hagyományos pince fölé épült a megújult feldolgozó- és palackozó üzem, melynek funkcionális kialakítása lehetővé teszi a gravitációs szőlőfeldolgozást és borászati munkát.
Egyedi vendéglátó terek | Az épület szövetébe tervezett üvegfelületeken keresztül a borkészítés iránt érdeklődőknek közel teljes áttekintést tudunk adni a szürettől palackozásig zajló folyamatokról, miközben a pincében zavartalul tud folyni a munka. Vendégeinket több egyedi helyszínen fogadjuk borkóstolókra, valamint privát és céges rendezvények alkalmával. Emellett Borbárunkban és annak hangulatos teraszán látogatóink szintén közelebbről megismerkedhetnek borainkkal és történetünkkel.
Hozzászólások
Ehhez a látnivalóhoz még
nem érkezett hozzászólás.
Szőlőterületeink | A kezdeti 2 hektáros termőterület mára elérte az 54 hektárt, a szőlőművelés két borvidéken zajlik, az etyeki sauvignon blanc, chardonnay és pinot noir trió mellett, a soproni területeken a meghatározó szőlőfajta a kékfrankos.
Testvérborászatunk, az Esterházy Pincészet. A 2009-es évben szoros együttműködés kezdődött a magyar-osztrák határ közelében működő burgenlandi Esterházy Pincészettel, melynek keretein belül kölcsönösen támogatjuk egymást szőlészeti-borászati szakmai kérdésekben, az export területén, illetve rendezvényhelyszíneink és saját szervezésű programjaink népszerűsítésében.
Fejlődés és bővülés | 2011 őszén átfogó modernizálási és bővítési munkákat indítottunk el, célunk a szükséges feltételek megteremtése volt ahhoz, hogy a nemzetközi élmezőnybe tartozó borokat készíthessünk és elérjük a gazdaságos üzemméretet. A magyar BORD Építész Stúdióban leltünk partnerre, akik velünk együtt megálmodták azt az őszinte épületet, ahol őszinte borainkat elkészíthetjük. A táj adottságainak tiszteletben tartásával a hagyományos pince fölé épült a megújult feldolgozó- és palackozó üzem, melynek funkcionális kialakítása lehetővé teszi a gravitációs szőlőfeldolgozást és borászati munkát.
Egyedi vendéglátó terek | Az épület szövetébe tervezett üvegfelületeken keresztül a borkészítés iránt érdeklődőknek közel teljes áttekintést tudunk adni a szürettől palackozásig zajló folyamatokról, miközben a pincében zavartalul tud folyni a munka. Vendégeinket több egyedi helyszínen fogadjuk borkóstolókra, valamint privát és céges rendezvények alkalmával. Emellett Borbárunkban és annak hangulatos teraszán látogatóink szintén közelebbről megismerkedhetnek borainkkal és történetünkkel.