Etyek látnivalói

Etyeki Kúria

Cím Etyek Báthori u. 21. 47.440247 N, 18.740186 E
Az Etyeki Kúria Borgazdaság 1996 óta működik Etyeken, az Öreghegyen. Pincészetünk a hagyományok tisztelete mellett kezdettől fogva innovatív szemléletmódjával vált ismertté. Történetünk fontos mérföldköveként a borvidéken elsőként telepítettünk pinot noir szőlőt vörösbor készítéséhez. Főborászunk, Mérész Sándor tíz éve csatlakozott a csapathoz, azóta formálja boraink egyedi stílusát, összehangolja a helyi tapasztalatokat a legújabb kutatási eredményekkel és saját nemzetközi szemléletmódjával. Szakmai munkája elismeréseként Sándor 2013 óta minden évben a „Borászok Borásza” szakmai díj ötven jelöltje között szerepel.

Szőlőterületeink | A kezdeti 2 hektáros termőterület mára elérte az 54 hektárt, a szőlőművelés két borvidéken zajlik, az etyeki sauvignon blanc, chardonnay és pinot noir trió mellett, a soproni területeken a meghatározó szőlőfajta a kékfrankos.

Testvérborászatunk, az Esterházy Pincészet. A 2009-es évben szoros együttműködés kezdődött a magyar-osztrák határ közelében működő burgenlandi Esterházy Pincészettel, melynek keretein belül kölcsönösen támogatjuk egymást szőlészeti-borászati szakmai kérdésekben, az export területén, illetve rendezvényhelyszíneink és saját szervezésű programjaink népszerűsítésében.

Fejlődés és bővülés | 2011 őszén átfogó modernizálási és bővítési munkákat indítottunk el, célunk a szükséges feltételek megteremtése volt ahhoz, hogy a nemzetközi élmezőnybe tartozó borokat készíthessünk és elérjük a gazdaságos üzemméretet. A magyar BORD Építész Stúdióban leltünk partnerre, akik velünk együtt megálmodták azt az őszinte épületet, ahol őszinte borainkat elkészíthetjük. A táj adottságainak tiszteletben tartásával a hagyományos pince fölé épült a megújult feldolgozó- és palackozó üzem, melynek funkcionális kialakítása lehetővé teszi a gravitációs szőlőfeldolgozást és borászati munkát.

Egyedi vendéglátó terek | Az épület szövetébe tervezett üvegfelületeken keresztül a borkészítés iránt érdeklődőknek közel teljes áttekintést tudunk adni a szürettől palackozásig zajló folyamatokról, miközben a pincében zavartalul tud folyni a munka. Vendégeinket több egyedi helyszínen fogadjuk borkóstolókra, valamint privát és céges rendezvények alkalmával. Emellett Borbárunkban és annak hangulatos teraszán látogatóink szintén közelebbről megismerkedhetnek borainkkal és történetünkkel.
Etyeki Kúria, Etyek Etyeki Kúria, Etyek Etyeki Kúria, Etyek