Esztergom látnivalói

Esztergomi vár

Cím Esztergom Szent István tér 1. 47.797937 N, 18.736675 E
Kapcsolat Telefon: 33/500-095 Web: www.varmegom.hu Email küldése
A Váregyen körben látható az egykori várfalból több bástya, kapu, rondella és az összekötő falak XII. század végi, román stílusú maradványai gótikus és reneszánsz részletekkel, barokk átalakításokkal.

III. Béla király (1172-1196) Európa-szerte ismert és csodált, művészi kiképzésű palotájának maradványai alatt néhány évvel ezelőtt tárták fel a régészek az István kori palota falait. Ezek a falmaradványok a magyar államalapítás korának és Esztergom városának legrégibb - ezeréves - magyar építményei, melyek méltán reprezentálják az egykori főváros jelentőségét és gazdagságát. Művészeti szempontból jelentősebbek azonban III. Béla király palotájának maradványai, melyek nemcsak Esztergom, de Magyarország Árpád-kori építészetének legremekebb emlékei közé tartoznak. A török kori ostromokban elpusztult és elföldelt palotaromokat 1934-38 között tárták fel és állították helyre.

Az úgynevezett felsővárhoz tartoznak a királyi érseki palota és kápolna maradványai, az egykori érseki palota, a dunai gyalogkapu, az északi nagy rondella, a keleti kaputorony (a Telegdy-bástya és a budai bástya), a török bástya és a királyi vár kápolnája is.
A rekonstruált épületekben működik a Vármúzeum.
Esztergomi vár, Esztergom Esztergomi vár, Esztergom Esztergomi vár, Esztergom Esztergomi vár, Esztergom