Esztergom látnivalói

Esztergomi Kis-Duna

Cím Esztergom 47.790738 N, 18.737108 E
A Kis-Duna Esztergomot átszelő közel 3 km-es folyóvíz. Bár kis víz, de nagy meglepetéseket tud okozni horgászaink számára. Medre igen változatos mélységű, átlagosan 2 méter, de a hidak környékén eléri a 3,5 méteres mélységet is. Sok medertörés található, valamint a váltakozó, sóderos, köves néhol iszapos altalajon minden folyami hal megtalálja a kedvére való élőhelyet. Míg a felső szakaszt bokros, fás vadregényes környezet övezi, az alsó szakasz kövezéses partvédelemmel ellátott.

Minden nagy dunai halfaj megtalálható, de jelenlétüket erősen befolyásolja a vízállás. Igen alacsony vízállás esetén az ágban a folyás szinte megáll, ekkor jónéhány sodrást kedvelő faj megfogása szinte lehetetlenné válik. Az ívási időszak és a magasabb vízállások szinte “újra töltik” gazdag halállományát. A ponty, csuka, keszegfélék megfelelő vízállás esetén a Kis-Dunába ömlő Szentlélek-patakon felvándorolva érik el az ívóhelyül szolgáló öntésterületeket. A sikeres szaporulatot követően, szinte sötét felhőkben áramlanak a visszahúzódó vízzel az ivadékok a Kis-Dunába, biztosítva ezzel a gazdag utánpótlást. A bányászat során kitermelt karsztvíz télen is felmelegítette ezt az ágat, s így nem bírt befagyni, kiváló telelő helyet biztosítva a halaknak. Ekkor vált igazán híressé horgász berkekben a vízterület. Számtalan cikkben méltatták a téli úsztatás lehetőségét. Mára a karsztvíz kitermelés megszűnt, de a folyószakasz ennek ellenére is igen halgazdag.

Kiemelnénk a felső bokros, iszapos szakaszon a ponty, a kövezéses alsó szakaszon a csuka és süllő, valamint szinte mindenhol a márna és keszegfélék fogási lehetőségét. Az őszi-téli időszakban csuka és menyhal fogható nagy számban. Szeretnénk népszerűbbé tenni ezt a vízterületet, mivel az igen sokszínű és gazdag halállomány ellenére igen kevesen horgásszák.

Megtalálható minden dunai faj.
Jellemző halfajok: márna, ponty, kárász, keszegfélék, csuka, balin süllő, harcsa, menyhal.
Esztergomi Kis-Duna, Esztergom