Érsekhalma látnivalói

Bronzkori Földvár

Cím Érsekhalma Hildi sor 46.358289 N, 19.108563 E
Az egyik legjelentősebb bronzkori földvárunk Érsekhalma határában, a Duna egykori ártere fölött 10-15 m magas, meredek löszparton helyezkedik el.

A hely a hajósi németség körében az egykori hildi érseki majorság közelében lévő Vawantschana Bearg (jelentése: Elátkozott hegy vagy Elvarázsolt hegy) néven ismert, és bizony hátborzongató történeteket mesélnek róla. Sok népi hiedelem táplálói voltak a löszfal oldalában megmutatkozó „barlang” vagy talán pincebejáratok.

1958-ban Deli Ferenc érsekhalmi tanító hívta fel a bajai régész, Kőhegyi Mihály figyelmét az erődített telepre: A környékbeli földmunkák és természetes löszfalomlások után rendszeresen összeszedte az előkerült leleteket és idővel több kisebb leletmentésre is sor került, úgy a földvár területén, mint a szomszédos egykorú településen és urnatemetőben.

A felmérések alapján a földvár az egyik legnagyobb vatyai erődített telep lehetett. Jelenlegi belső átmérője kb. 115 m, míg eredetileg elérhette a 125 m-t is.

Fontos!
„A földvár területén meredek partfalak találhatóak, melyek balesetveszélyesek. A területet kizárólag a kijelölt mulcsozott tanösvény útvonalán lehet igénybe venni, melyen mindenki csak saját felelősségére tartózkodhat! A tanösvény szabadon látogatható!”

Megközelítés
az 54. sz. főút érsekhalmi leágazással szemben lévő úton.
Bronzkori Földvár, Érsekhalma