Erdőtarcsa látnivalói

Mesterházy Fenyőgyűjtemény

Cím Erdőtarcsa Rákóczi u. 12. 47.764499 N, 19.540890 E
Kapcsolat Telefon: 1/303-7269
A Mesterházy Fenyőgyűjtemény büszkeségei a zord éghajlatról érkező fenyők.
Az 1981 őszi vásárlás után az erdőtarcsai 2400 négyszögöles birtokon megkezdődött a telepítés az ELTE Botanikus Kerttel közösen kialakított elgondolás szerint, ahol dr. Isépy István igazgató és dr. Orlóci László főkertész jó lehetőséget láttak a kezdemé-nyezésben.

Később a Vácrátóti Botanikus Kertben Kósa Géza segítette egzótákkal a gyűjteményt. Az onnét származó ritkaságok ma már termő példányokká növekedtek, mint pl. a Koyama-luc Japánból (Picea koyamai), a turkesztáni luc (Picea schrenkiana), a szahalini luc (Picea glehnii), a szibériai luc (Picea obovata), a távol-keleti szibériai és koreai jegenyefenyők: Abies nephrolepis, Abies sibirica, Abies homolepis, majd az erdeifenyők közül a mexikói diófenyő (Pinus cembroides), a közönséges erdeifenyő mongóliai változata (Pinus sylvestris var. mongolica).

A kert díszei a félsivatagi és mediterrán borókafélék, mint a Folly Gyula szaporította nehézszagú boróka (Juniperus foetidissima), a szír boróka (Juniperus drupacea), a Debreczy Zsolt gyűjtötte észak-amerikai félsivatagi Juniperus osteosperma, vagy az Orlóci László által gyűjtött anatóliai Juniperus excelsa kék változatai, és a keszthelyi Simon Ferencné észak-amerikai maggyűjtéseiből származó, pompás, változékony, sziklás-hegységi borókák (Juniperus scopulorum) és McNab-ciprus (Cupressus macnabiana).
Mesterházy Fenyőgyűjtemény, Erdőtarcsa