Erdőbénye látnivalói

Bacchus

Cím Erdőbénye Kossuth u. 48.268288 N, 21.356130 E
Kapcsolat Web: www.kozterkep.hu
Erdőbényén, a település központjában található a magyar államiságunk 1100 éves évfordulójára készült alkotás, mely Égerházy László erdőbényei szobrász műve.

Kőtalapzattal van kiemelve a viszonylag kicsi, pocakos Bacchus szobor, a mögötte lévő 'oszlopon' Erdőbénye címere látható. A római mitológia bor és mámor istene hordón ülve, kezében pohárral és lopótökkel élvezi a bor adta örömet.

A Tokaj-Hegyalján megrendezett szüreti mulatságok ma is élnek, idegenforgalmi látványosságok. A felvonulás élén két leány halad, köztük egy legény, aki az ún. kapáscímert viszi. Mögöttük megy a két sáfár, utánuk pedig két legény a baksus figuráját viszi. A baksus hordón keresztbe tett lábbal ülő figura, lopótökkel és pohárral. Őket követik a szőlőkoszorút vivő lányok. Leányok, legények, gyerekek kereplővel zajonganak. A felvonulás résztvevői között maszkos alakok is vannak, pl. nőnek öltözött férfi, aki a nézők karjára rafiát köt, s akinek megváltásképpen fizetni kell. A felvonuláshoz tartozott a bodnártánc, más néven kádártánc.
Bacchus, Erdőbénye