Érd látnivalói

Magyar Földrajzi Múzeum

Cím Érd Budai út 4. 47.377130 N, 18.918488 E
Az 1983 októberében, Érden megnyílt Magyar Földrajzi Múzeum célja a geográfiával, valamint a magyar utazókkal, földrajzi felfedezőkkel kapcsolatos tárgyi emlékek, kéziratok, levelek, naplók, expedíciós jelentések, könyvek, újságcikkek, képzőmuvészeti alkotások, személyi hagyatékok felkutatása, gyűjtése, megőrzése, tudományos feldolgozása és közkinccsé tétele.

Állandó kiállításaink mellett évente 2-3 időszaki kiállítással várjuk látogatóinkat.
A Magyar Földrajzi Múzeum 1983 októberében nyitotta meg kapuit Érden, a XIX. században épült Wimpffen-kúriában. Alapítója a jeles földrajztudós, Balázs Dénes volt. A múzeum gyűjtőköre a geográfiával, valamint a magyar utazókkal, földrajzi felfedezőkkel kapcsolatos tárgyi emlékekre, könyvekre, személyi hagyatékokra terjed ki.

Az épület a Pelikán-sétány felől is megközelíthető, csendes, ősfás park veszi körül. Három állandó kiállítást tekinthetnek meg a látogatók:
1. „Magyar utazók, földrajzi felfedezők” a legjelentősebb magyar utazók, földrajzi felfedezők életútját mutatja be a XIII-tól a XX. századig.

2. „A Kárpát-medence tudományos feltárói” azoknak a kutatóknak állít emléket, akik részt vettek hazánk tudományos feltárásában. A kiállításon geológusok, geográfusok, térképészek, barlangászok, munkásságával ismerkedhetnek meg a látogatók

3. „Hely- és Sporttörténeti Kiállítás” Érd és környéke történetét mutatja be a neolitikumtól a XX. századig.
Magyar Földrajzi Múzeum, Érd