Egyed látnivalói

Festetics-Batthyány Kastély

Cím Egyed Béke u. 47.522362 N, 17.336924 E
A jelenlegi kastély, egy a 18. században barokk stílusban épült Festetics-kastély helyén áll, amelyet az új tulajdonos, Stern Artúr 1882-ben lebontatott, hogy helyére a kor divatját követve "romantikus", neogótikus stílusban újat építtessen. A régi kastélyból csak a Batthyány család címerét őrizte meg, ezt visszahelyeztette az új épület északnyugatra néző főhomlokzatára. Az államosítás után iskolát helyeztek el az épület emeletén, a földszinten könyvtár és óvoda kapott helyet. 2001-ben az intézményeket kiköltöztették az épületből, majd magán tulajdonba került, azóta üresen áll.

világháborúban helyrehozhatatlanul megrongálódott, s csak középső része és délnyugati szárnya maradt meg. Az épület jellegzetességei a bástyaszerű sarkok. A háború után a Batthyány-címert a romos főhomlokzatról a délkeletre néző, utca felőli falra helyezték át, itt látható ma is.

A kastélypark külön érdekessége volt a falu címerének bal felső mezejében is szereplő, Nagykútnak nevezett kútbörtön, egy többcellás föld alatti téglaépítmény, amelyet a második világháborúig használt az uradalom, persze már nem börtön, hanem almatárolás céljára. A kutat a II. világháború utáni földosztást követően a parcella új tulajdonosa elbontotta és betemette.

1924. október 7. kedd
Gyilkosság történt a kastélyban, a kastély urát Egyedi (Stern) Artúrt gyilkolták meg, másnapra a tettes is meglett.

A kastélyt, amelyben a 2000-es évek elejéig az általános iskola működött, az anyagi nehézségekkel küzdő önkormányzat eladta. Az új tulajdonos az épület cseréptetejét felújíttatta, de teljes rekonstrukcióra még nem került sor.

Jelenleg a kastély nem látogatható, de a park nyitott.
Festetics-Batthyány Kastély, Egyed