Egerszalók látnivalói

Sáfrány Kert és Barlanglakások

Cím Egerszalók Sáfrány utca vége 47.867642 N, 20.333000 E
A Sáfrány utca összefüggő barlangházai hűen őrzik Egerszalók és a környék helytörténet építészeti emlékeit, a paraszti kultúra letűnt hagyományait, ránkmaradt tárgyi darabkáit.

A Tarna völgyétől Miskolcig terjedő Bükkalja vidékének felső rétegét képezö vulkáni tufakö könnyen vágható, jól faragható, természetes állapotában jó vízzáró és hőszigetelő, kiválóan alkalmas lakhatásra. Az újabb igények felmerülésekor hátrafelé a hegy felé vagy oldalirányba a nagy munkáktól mentes téli időszakban bővítgették, alakították a benne lakók. Bizonyos esetekben a berendezés elemeit is kőből formálták meg. A Bükkalján ma 18 barlanglakásos település ismert. Egerszalókon a 19. sz. közepén 33 barlanglakás volt, némelyiket még a 60-as években is lakták, vannak amiket ma is használnak pl. nyári konyhának.
A bükk-alji kőfaragók az egész országban ismertek és elismertek voltak.

A Norvég Civil Alap pályázati támogatásával kialakított izgalmas közösségi színterek jó lehetőségeket kínálnak a kulturális, szellemi gyökerek, folklór hagyományok bemutatásáral. A barlanglakás-komplexum népi bemutató helyiségeknek, kézműves mühelyeknek, népi kézművességet oktató termeknek, borbemutató teremnek, közösségi kertnek, népi játszótérnek, szabadtéri színpadnak, jurta tábornak, interaktív mesebarlangnak és egy 3D-s barlangmozinak biztosít teret

Életre kelt Barlanglakások
Mesterség bemutatók, hagyományőrző foglalkozások, interaktív mesejáték és rendezvények színhelye a korhűen felújított barlanglakások a Sáfránykerttel, ahonnan mesés kilátás nyílik Egerszalókra, és magára a Gyógyvizek Völgyére. A hagyományőrzés jegyében, tradicionális kézműves technikákkal ismerkednek meg a résztvevők előzetes egyeztetés alapján.

Időgép /3D mozi
Az idelátogatók egy virtuális időutazáson vehetnek részt. Visszatekinthetnek egésszen a kőzetek kialakulásáig. Valamint megismerkedhetnek a barlanglakások részeivel, kialakulásával.

Sáfránykert
„Közösségünk és a jövő nemzedék jövőképének éltetése céljából, gazdag paraszti kultúránk hagyatékát megőrizve, egy olyan természettel harmonizáló, ökoépítészeti és néprajzi mintákat ötvöző teret hívunk most életre, ahol – elképzeléseink szerint – kulturális eseményeknek, kézműves foglalkozásoknak, tapasztalat cseréknek és helyi értékeknek adunk helyet. Felismerve kulturális örökségünk és a természettel való kapcsolatunk jelentőségét, Egerszalók község kulturális életében meghatározó szerepet belöltő falusiakkal együttműködve egy tervezetet dolgoztunk ki, a következő célokkal. Lehetőséget teremtünk, hogy öregjeink emlékeikről mesélhessenek, tudásukat és tapasztalataikat átadhassák, mint élő hagyatékot a jövő nemzedék számára. Lehetőséget teremtünk, hogy fiataljaink kézműves és készségfejlesztő foglalkozásokon, kulturális eseményeken, és a szépkorúak által megosztott értékeken keresztül fejlődhessenek, tanulhassanak és tapasztalhassanak. ( Tőgyi Balázs)
Sáfrány Kert és Barlanglakások, Egerszalók Sáfrány Kert és Barlanglakások, Egerszalók Sáfrány Kert és Barlanglakások, Egerszalók Sáfrány Kert és Barlanglakások, Egerszalók