Eger látnivalói

Ziffer Sándor Galéria

Cím Eger Kossuth Lajos utca 17. 47.902100 N, 20.380311 E
Kapcsolat Web: www.visiteger.com
Ziffer Sándor egri festő neve, érdekes módon, külföldön jóval ismertebb, mint Magyarországon. Művei bejárták a jelentősebb európai városokat, többek között Berlinben, Münchenben és Párizsban is volt kiállítása, az aukciókon pedig hihetetlenül magas árakon keltek el képei. Az egykori zsinagóga épületét a festő iránti tiszteletből keresztelték át 2016-ban Ziffer Sándor Galériává.

A ház 1889-ben épült, ekkor még ortodox templomként használták. Istentiszteletkor a nők a karzaton, a férfiak pedig a földszinten tartózkodhattak. A templomi funkciónak az 1944-es deportálás vetett véget, ám utána, 1950-ig a visszatérő egri zsidók is itt tartották még a vallási szertartásaikat. Napjainkban galériaként hasznosítják az impozáns beltérrel rendelkező épületet, különböző időszaki kiállítások kapnak helyet benne, itt vendégeskedett például a Picasso kiállítás is.

Az épület nyitott kapuján keresztül egy érdekes helyre, a Céhmesterek udvarába juthatunk be. A különleges hangulatú, zárt udvarban apró üzleteket találunk, tegyünk egy sétát itt is!
Ziffer Sándor Galéria, Eger