Eger látnivalói
Város a város alatt
Cím
Eger
Városfal u. 1.
47.901721 N, 20.371550 E
Kapcsolat
Telefon: 70/414-5004
Web: www.visiteger.com
Email küldése
A török megszállás után, az Egerbe visszatérő Fenessy György püspök már nem akart a Várban lakni. A polgári városban vásárolt két építési telket és a palota építéséhez szükséges tufa követ az újonnan épült palota mögötti dombból termelték ki. Ezáltal egyrészt megépült a palota, másrészt kialakult a hatalmas pincerendszer, ahol a Gyöngyöstől Munkácsig terjedő szőlőterületekről származó borok tizedét, az egyházi adót tárolták. Ez évente 11-12 millió bort jelentett.
A pincerendszer a Hatvani kaputól a Rác kapuig, 3 kilométer hosszan nyúlt el város alatt.

A pince legszebb része az oszlopos terem, ahol 7x7 pinceág sakktáblaszerűen hálózza be a teret. Az 1947-es államosítás után a pincét nem használták, állagában megroggyant, életveszélyes lett. A 70-es évek végén vasbeton szerkezettel megerősítették, a nagyon veszélyes szakaszokat betonnal betömedékelték. Hibát követtek el azonban, hogy nedvesség ellen nem szigetelték az alagutakat, ezáltal mind a mai napig a betonon átszivárog a talajvíz. De így a tufából kimosott mészből csodálatos cseppkőszerű mész-képződmények alakultak ki a falakon.

Nevezheted föld alatti kalandparknak, gigantikus labirintusnak, vagy turisztikai szórakoztató centrumnak, egy a lényeg, hogy széles mosollyal és gazdag élményekkel távozz tőlünk!

Az új Város A Város Alatt egy több szintes hatalmas földalatti világ, ahol a következő attrakciók közül válogathatsz:
IDŐALAGÚT: – Egy különösen szórakoztató történelmi stand up comedy. Ahol egy időgép segítségével repülünk a múltba, majd különböző korszakok között utazva szemtanúi lehetünk Eger egészen meghökkentő történelmi eseményeinek, amiről az Egeriek se sokan hallottak.

ÚJ VÁROS A VÁROS ALATT: – Aki már járt az egykori Érseki Pincerendszerben, az eredeti Város A Város Alattban, az tapasztalhatta, hogy micsoda különleges titkokat rejt Eger elfeledett, gigantikus pincerendszere. Az új kiállítási helyszínen, az egykori “Gyertyás Borok Háza- Bormúzeumban” új látványelemekkel, és történetekkel fejlesztettük tovább az eredeti koncepciót.

KALANDPINCE: – Az új Város A Város Alattban nem csak múzeum látogatással, föld alatti városnézéssel, de AKTÍV PROGRAMOKKAL is várjuk kedves vendégeinket. Ilyenek például a LÉZERCSATA, gyermek, és felnőtt CSAPATÉPÍTŐ JÁTÉKOK, vagy SZÜLETÉSNAPI-, CÉGES rendezvények.

LOVAGTEREM: – Emeleti lovagtermünk kisebb rendezvényeknek, kiállításoknak lehet kiváló helyszíne.