Eger látnivalói

Minorita templom

Cím Eger Dobó István tér 4. 47.902138 N, 20.377233 E
Kapcsolat Web: www.visiteger.com
A barokk egyházi építészet egyik legszebb épületének számít a Páduai Szent-Antal templom. Legtöbben csak Minorita templomnak hívják. 1771-ben történt meg a felszentelés Szent- Antal tiszteletére. Tervezője Kilian Ignaz Dientzenhofer volt, aki a bécsi hercegérsek építésze volt.

Az építés hivatalos évszáma ugyan 1771, de a templombelsőt 1792-ig csinosítgatták a kor művészei is. A főbejáratot korintoszi oszloppárok fogják közre. A kapu zárókövén az „Istenért semmi sem elegendő” felirat ékeskedik. Ez az építmény kicsit kilóg a magyarországi barokk templomok sorából, mivel homlokzata a két torony között nem egyenes, hanem enyhe ívelésű félkört ír le.

A főoltár Szent Antal vízióját mutatja meg nekünk: Szűz Mária a felhőkön lebegve, karján a kis Jézus. A mennyezeten elhelyezett freskókra szegezve szemünket, bepillantást nyerhetünk Szent Antal mindennapos életébe. A templom keleti oldalán megtalálható a  Szent Hedvig Középiskolai Leánykollégium, a nyugati oldalon pedig a Városháza. A Dobó teret az 1907-ben felállított Dobó István szobor teszi még pompásabbá.
Ha a Dobó Tér felé visz az utad és érdekelnek a templomok, na meg a művészet és építészet, akkor ennél szebb barokk építményt aligha találni a környéken.
Minorita templom, Eger Minorita templom, Eger Minorita templom, Eger