Eger látnivalói

Kopcsik Marcipánia és Harangöntő Ház

Cím Eger Harangöntő u. 4. 47.904682 N, 20.377014 E
Kopcsik Lajos nemzetközileg is elismert, Oscar-díjas és Guinness rekorder mestercukrász édes remekművei több évtizedes munka eredménye.
Főként a magyar értékeket képviselő képző-, ipar- és népművészeti remekek cukormása került a vitrinekbe, valamint az egri jelképek sem hiányoznak a kollekcióból. Természetesen a mester a gyerekekre is gondolt, ezért szépen díszített mesekönyveket is rejtenek a vitrinek.
A közel 150 tárgy cukormasszából készült, mint például a közel 2 méteres borospalack vagy a minaret kicsinyített mása.

Már régóta foglalkoztatta a mestert egy cukorból való barokk szoba elkészítésének gondolata. A mára valósággá vált szobában a padló, a tapéta, a függöny, a falon függő képek, a stukkó, a csillár, az impozáns méretű kályha, a kanapé és az előtte álló asztal, rajta a tál és a gyümölcsök… minden cukorból készült. Az édes szoba 3 esztendő munkája.

Kopcsik Lajos olimpiai bajnok mestercukrász folyamatosan új elemekkel bővítette a gyűjteményt. Így készült a 62 lepkéből álló Lepkék álma című kompozíció, a Csendélet tájképpel, illetve a Kalocsai kötény című alkotás.

Szintén ez az épület ad otthont egy másik tárlatnak is. A Harangöntő út 4. szám alatt régen harangöntő mesterek éltek és dolgoztak, így ennek a mára már szinte kihalt mesterségnek kívánunk emléket állítani, ezért egy harangöntő emlékszobát láthatnak, ahol az egykor itt készített harangok és más érdekességek kapnak helyet.
Kopcsik Marcipánia és Harangöntő Ház, Eger Kopcsik Marcipánia és Harangöntő Ház, Eger Kopcsik Marcipánia és Harangöntő Ház, Eger Kopcsik Marcipánia és Harangöntő Ház, Eger