Eger látnivalói

Főegyházmegyei könyvtár

Cím Eger Eszterházy tér 1. 47.900364 N, 20.375128 E
Kapcsolat Telefon: 36/325-211 Web: www.visiteger.com Email küldése
Páratlan ódon hangulat
Az egri Főegyházmegyei könyvtárat még 1793-ban alapította Eszterházy Károly, akkoriban ritkaságnak számítóan, már kezdetektől nyilvános intézménynek szánva azt. A nyitást az 1760-as évek második felétől komoly könyvgyűjtés előzte meg, amikor is professzorokat kértek fel, hogy állítsanak össze listákat az általuk vágyott irodalmakból, hogy felkutathassák és megvásárolhassák azokat a könyvtár részére. Az intézmény végül 16 000 kötettel nyílt meg. A könyvtár készletébe számos magángyűjtemény is beolvadt, halála után többek között Eszterházy Károlyé is. Mára már a könyvtár teljes gyűjteménye 170 ezer kötetesre nőtt!

Micsoda gyűjteményről van szó...
A legrégebbi dokumentum 1048-ból származik, ez egy kézzel írott kódex, IX. Leó Pápa iratgyűjteménye. Mellette olyan különlegességeket őriznek még a könyvtárban, mint Magyarország egyetlen teljes autográf Mozart-levelét, vagy éppen a Dante-kódexet, melyből az egész világon mindössze három darab található. És még szót sem ejtettünk a Barkóczy albumról vagy Mátyás király csillagászának, Sacrobosco-nak a kódexéről, mely kuriózumok szintén itt találhatóak. Ezen kincsek érthető módon csak másolatként tekinthetőek meg, a felbecsülhetetlen értékű eredeti verziókat vastag széfek őrzik.
A könyvtár szabályzata alapján az 1960 utáni dokumentumok kölcsönözhetőek, az ez előttiek pedig helyben olvashatóak, igaz, a régebbiekhez ezek közül is vezetői engedély szükséges.

Mivel az egész világ számára hatalmas kincsekről van szó, az 1500 előtti dokumentumokat zárt ajtók mögött őrzik, hogy a következő generációk is büszkén elmondhassák még: a Föld legértékesebb dokumentumai közül több is Egerben található!
Főegyházmegyei könyvtár, Eger Főegyházmegyei könyvtár, Eger Főegyházmegyei könyvtár, Eger Főegyházmegyei könyvtár, Eger