Eger látnivalói

Árvíz tábla

Cím Eger Dobó tér 2. 47.901727 N, 20.376727 E
Útvonaltervezés
térkép
Kapcsolat Web: www.visiteger.com
Soha-még-ilyen árvíz
1878. augusztus 31-én jelentős árvíz pusztított Egerben, melynek szomorú emlékét máig kőtáblák őrzik néhány belvárosi ház falán. Sétáljunk el a Dobó térre és tekintsük meg a Városháza falán az egyiket! Szinte hihetetlen, hogy mekkora víz hömpölygött ekkor a város főterén!

Az Eger-patak az év legtöbb napján egy békésen csörgedező kis patakként szeli át Egert, komolyabb esőzések alkalmával a Bükk hegyeiből lezúduló víztömegtől viszont gyorsan a sokszorosára képes duzzadni a vízfolyás. Ez történt 1878-ban is. Augusztus 30-án hatalmas esőzés volt a hegyekben, a csapadékvíz pedig a város felé hömpölygött. A patak már Eger előtt kilépett a medréből, a város északi részén létesített védgát ekkor viszont még útját állta. 31-én kora hajnalban megszólaltak a vészharangok a templomokban, a lakosság azonban még nem érezte a veszélyt, sokan a védgáthoz sétáltak, „megcsodálni” az elöntött területeket. Az ekkorra már hatalmasra duzzadt víz súlyának végül reggel fél hét környékén megadta magát a védgát és az hatalmas robajjal átszakadt.

Majd’ 4 méter magas víztömeg zúdult a belvárosra, rengeteg állat elpusztult, hidak rongálódtak meg, 35 ház összedőlt, 166 pedig lakhatatlanná vált. A tragédiában 8 ember is életét vesztette. Erre a szörnyűségre emlékeztetnek az árvíztáblák a belváros több pontján, járjunk nyitott szemmel és keressünk meg többet is közülük!
Eger_arviztabla.webp