Edelény látnivalói

Császtai Kilátó

Cím Edelény külterület 48.322971 N, 20.693665 E
Kapcsolat Web: www.edeleny-kastely.hu
2015-ben újabb kilátóval gazdagodott Borsod-Abaúj-Zemplén megye. Az ÉSZAKERDŐ Zrt. beruházásában, a Bódvavölgyi Erdészeti Igazgatóság területén készült el a Császtai kilátó.

A Császta a Sajó és a Bódva folyók között húzódik meg, s a környék magaslatai közé tartozik. A 16 méteres létesítményt az Edelény várost határoló császtai zártkertek kitűnő szőlőtermő lankáin túl, az erdőtömb peremén építették meg. A négyszögletes, háromszintes, fa szerkezetű kilátó a 280 méteres dombtető dísze lett.

A létesítményt Tirpák Bálint (2Architects Studió Kft.) tervezte. A tartószerkezetet rétegelt, ragasztott fenyőből, a járófelületeket pedig tölgyből készítették el. Legfelső szintjéről páratlan kilátás nyílik a környékre és a Bükkre, tiszta időben pedig akár a Tátra panorámájában is gyönyörködhet a turista. Edelény térségében a császtai szőlőskertek sokszínű turisztikai kínálattal bírnak látnivalók és rendezvények terén egyaránt.

Az ÉSZAKERDŐ Zrt. munkatársai abban bíznak, hogy a kilátó megépítésével hozzájárultak a dinamikusan fejlődő terület turizmusának további növekedéséhez
Kirandulastervezo-Edeleny-Csasztai-kilato.webp