Écs látnivalói

I. és II. világháborús hősi emlékmű

Cím Écs Fő u. 47.557680 N, 17.718700 E
Kapcsolat Web: www.kozterkep.hu
Az országban az elsőként felállított I. világháborús emlékmű. A fehér, haraszti mészkőből készült, közadakozásból emelt szobor hadiszekerek roncsa között ábrázolja a megkoronázott Szűz Máriát, amint cserkoszorút, a vitézség jelképét nyújtja a haldokló hős honvédnak. Magyarország patrónája feje felett glória, bal karján a kisded Jézust tartja.

Az emlékmű felirata: "Nagyécsfalu és Nagyécshegy községekből a világháborúban elesett hősok emlékére állíttatták e községekből Amerikába szakadt magyar testvéreink, 1921." Márványlapon 75 helyi áldozat neve olvasható, ez később kiegészült a II. világháborúban elesett helyi áldozatok névsorával.

Az emlékmű az ínség elől kivándoroltak óhazához való ragaszkodását is őrzi, amelyet a szoboravatáskor az emlékmű állításának kezdeményezője, Szűcs Géza plébános is aláhúzott: "Ez a szobor nem a gazdagok millióiból, hanem a munkásemberek verejtékkel megkeresett filléreiből állíttatott fel."

Eredetileg a falutól kb. 400 méterre, a vasútállomáshoz vezető úton, a megállótól kb. 130 méterre állt az emlékmű, azzal a szándékkal, hogy a vonattal utazók is láthassák. 1963-ban Galántai András által végzett restauráláskor áthelyezték a jelenlegi helyére.
I. és II. világháborús hősi emlékmű, Écs