Dunaújváros látnivalói

Baracsi úti Arborétum

Cím Dunaújváros Baracsi út 46.965140 N, 18.924358 E
Kapcsolat Nincs megadva elérhetőség
A Dunaújvárosban található Baracsi úti Arborétum, más néven Kádár-völgyi Arborétum védett természetvédelmi terület, melynek kezelője a Dunanett Kft, azon belül is az erdészetvezető. Az arborétum megtekintése ingyenes. A csoportokat előzetes bejelentkezés alapján fogadják.

Az Arborétum egy erdészeti és parképítészeti céllal létrehozott terület, ahol a telepített örökzöldek a városon keresztül haladó Alsó-foki patak völgyében találhatók. A hűvös völgyben olyan élőfa-gyűjtemény kialakítására került sor, amelyben bemutathatóvá válhattak a telepített örökzöld, lombhullató fa-, és cserje fajok, tuják, hamisciprusok, borókák széles fajváltozatai. 2009-ben született döntés arról, hogy az arborétumot fejleszteni, szépíteni kellene, így a munkálatok során a Kádár-völgyben az Alsó-foki patak mellett lévő utat egyfajta tanösvényként alakították ki, minden most is látható fa mellé kiírták a magyar és latin nevét, bemutatva annak tulajdonságait. A gyalogutat faaprítékkal szórták fel, amit a kitermelt cserjékből, illetve az elpusztult fákból a helyszínen dolgoznak fel. Egy fából készült gyaloghidat is építettek a patakon át: és itt egy eddig elzárt területen lévő faritkaságokat látogathatnak az érdeklődők idegenvezetővel, előzetes bejelentkezés után. Az előzetes terveknek megfelelően újabb ritkaságokat ültettek közel 32 féle fajjal, olyanokkal, mint a mézgás éger, fehér gyertyán, sajmeggy stb.

Az ide látogatókat kényelmes fapadok, asztalok és szalonnasütő hely várja, hogy legyen hol megpihenni a tanösvény végigjárása után.
Baracsi úti Arborétum, Dunaújváros Baracsi úti Arborétum, Dunaújváros Baracsi úti Arborétum, Dunaújváros Baracsi úti Arborétum, Dunaújváros